Період із вересня 2017 року до липня 2018 року оголошений в Україні та Німеччині Українсько-німецьким роком мов. Рішення про проведення Українсько-німецького року мов було прийнято у 2016 році з нагоди 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Німеччиною та Україною. Організаторами Українсько-німецького року мов виступили Міністерство закордонних справ ФРН, Посольство Німеччини в Україні та Гете-інститут/Київ за домовленістю з Міністерством освіти і науки України та Міністерством закордонних справ України.

Метою Українсько-німецького року мов є подальше поглиблення співпраці між інституціями освіти і культури обох країн та започаткування нових довгострокових партнерських стосунків. Заплановані різноманітні масштабні заходи в Україні спрямовані на широку авдиторію з тим, щоб залучити якомога більше українців до вивчення німецької мови. І не лише для навчання та роботи у Німеччині, а й для відкриття німецького наукового та культурного ландшафтів.

Кафедра іноземних мов нашого університету також долучилася до проведення Року німецької мови в Україні. Саме цій події присвячений творчий проект «Науковці ТДАТУ читають німецькою уривок з вірша Т.Г. Шевченка «Мені тринадцятий минало». У проекті взяли участь науково-педагогічні працівники – слухачі курсу «Німецька мова для викладачів»: д.е.н., доцент кафедри «Економіка» Кальченко С.В., к.т.н., доцент кафедри «Машиновикористання в землеробстві» Чорна Т.С., к.е.н., доцент кафедри «Економіка» Попова Т.В., к.філос.н., ст.викл. кафедри суспільно-гуманітарних наук Щербакова Н.В., к.с.-г.н., доцент кафедри «Цивільна безпека» Яцух О.В., асистент кафедри електроенергетики та автоматизації Дубініна С.В.

Колегіальний задум декламувати німецькою Шевченкова вірша виник під час одного із занять з німецької мови як бажання продовжити творчий формат дуже виразного відеороліку Гете-інституту/Київ «Відомі українці читають німецькою «Садок вишневий коло хати» Т.Г. Шевченка», який було оприлюднено у рамках відкриття Року німецької мови в Україні у вересні 2017 року. Реалізувати творчий проект допомогли фахівці із університетського телерадіоцентру.

Усім учасникам незабутнього коворкінгу кафедра іноземних мов висловлює щиру вдячність за натхненну роботу і бажає успішного застосування німецькомовної компетенції у подальшій науково-педагогічній самореалізації.

С.Г. Мунтян,

ст. викладач кафедри іноземних мов,

координатор проекту