Винахідницька діяльність завжди була одним із пріоритетних напрямків діяльності для нашого університету. ТДАТУ багато років входив до лідерів винахідницького руху ЗВО України. Війна поставила на паузу багато задумів і планів науковців Університету.

Попри усі складнощі, науковці ТДАТУ поновлюють важливу винахідницьку діяльність. До ТДАТУ надійшли сертифікати патентів на 3 корисні моделі, розроблені науковцями НДІ АТЕ. В основу покладено способи виробництва цукатів з плодової сировини черешні, яка є брендовою культурою регіону:

• Патент 154284 СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА ЦУКАТІВ З ЧЕРЕШНІ;
• Патент 154285 СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА ЦУКАТІВ ІЗ ЗАМОРОЖЕНОЇ ЧЕРЕШНІ та ВИШНІ;
• Патент 154525 СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА ЦУКАТІВ ІЗ СВІТЛОЗАБАРВЛЕНИХ ПЛОДІВ ЧЕРЕШНІ.

Вченими факультету агротехнологій та екології розроблено альтернативні шляхи довготривалого використання плодів черешні та вишні. Результатом роботи науковців НДІ АТЕ стало – 3 способи виробництва цукатів зі свіжих та заморожених плодів черешні та вишні свтлих та темнозабарвлених сортів, що доповнені новими природніми смаковими компонентами.

Споживачам Запорізького краю запропоновано брендову плодову продукцію, яка після деокупації може стати однією з родзинок гастротурізму нашого регіону.

Вітаємо науковців ТДАТУ з досягненнями та бажаємо подальших здобутків.

Ірина Іванова,
декан факультету АТЕ