У жовтні 2018 року в м. Києві відбулась XV Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека – 2018», де приймали участь і науковці ТДАТУ.

Однією з неодмінних умов підвищення рівня безпеки держави є вирішення проблемних питань тилового забезпечення військ. Реформою системи продовольчого забезпечення та харчування військовослужбовців переймаються і наші науковці, які задіяні у проекті «Наука для армії». Створений за ініціативи фахівців Харківського державного університету харчування і торгівлі Науково-освітньо-виробничий кластер “Повноцінне харчування: інноваційні аспекти технології, енергоефективного виробництва та маркетингу” має декілька учасників. Учасниками кластеру є Національна академія Національної гвардії України, Національний фармацевтичний університет, ТОВ “Кондитерська фабрика “Солодкий світ” (м. Харків), ТОВ Данфос “Холодильна техніка та кондиціонування” (м. Київ), ВГО “Українська асоціація маркетингу” (м. Київ), НВП “Гемо-проект” (м. Київ), а також кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи ТДАТУ .

Науковці та виробники об’єднались задля пошуку ефективних рішень у покращенні харчування військових. Раціон харчування українських військовослужбовців незбалансований за основними поживними речовинами. Ця група населення потребує обов’язкової нутрієнтної підтримки організму. Особливо гостро стоїть проблема забезпечення армії якісним збалансованим харчуванням в зоні проведення антитерористичної операції через складність організації військово-польових кухонь.

Результатом співпраці українських вчених та виробничників є створення інноваційних функціональних продуктів, що дозволяють оптимізувати харчування армії в зонах збройних конфліктів, збагатити сухпайки військових біологічно активними речовинами і забезпечити необхідними калоріями. Завдяки активній кооперації зусиль розроблено спеціальні білково-вітамінні продукти з підвищеною біологічною цінністю:

– енергетичні батончики з гемовим залізом: «Переможець» та «Воєнно-польовий»,

– батончик «Захисник» з йодом у чорному шоколаді.

Ці продукти максимально збалансовані за основними поживними і біологічно активними речовинами, мають в своєму складі широкий спектр ессенціальних мікронутрієнтів.

Мобілізація інтелектуального потенціалу в розробці харчування дозволить адаптувати раціони до складних умов несення служби, зміцнити здоров’я військовослужбовців, покращити бойовий дух і настрій, і в кінцевому результаті – підтримати високий рівень обороноздатності нашої держави.

к.с.-г.н., ст. викл. Жукова В.Ф.