З 8 по 11 вересня 2015 року Таврійським державним агротехнологічним університетом разом з Харківським державним університетом харчування та торгівлі вперше була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності».

Конференція проводилась на базі кафедри Обладнання переробних та харчових виробництв ТДАТУ (м. Мелітополь).

Конференція була спрямована на вирішення актуальних питань щодо визначення проблем та перспектив розвитку обладнання харчових виробництв, ресторанного та готельного господарства, удосконалення процесів і технологій переробки сільськогосподарської сировини в умовах розвитку сучасного суспільства.

До оргкомітету конференції надійшло 166 тез доповідей науковців з 51 вищого навчального закладу та організацій з 16 країн світу (Азербайджан, Білорусь, Греція, Грузія, Данія, Єгипет, Ізраїль, Іспанія, Казахстан, Нідерланди, Польща, Словаччина, Сербія, Туркменістан, Україна).

Конференція розпочалась у ТДАТУ, де кожного учасника гостинно зустрічали викладачі кафедри ОПХВ. Для учасників з Харківського державного університету харчування та торгівлі проректор з НПР Ломейко О.П. провів цікаву екскурсію університетом, під час якої гості ознайомились з історією та досягненнями ТДАТУ, відвідали Алею пам’яті ректорів.

До учасників конференції з привітальним словом звернулись ректори ТДАТУ проф. В.М. Кюрчев та ХДУХТ проф. О.І. Черевко.

5

Незважаючи на напружену пору року для освітян та науковців – початок нового навчального року, у конференції взяли участь понад 70 осіб з усіх куточків України (Харкова, Тернополя, Києва, Херсона, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Кривого Рогу, Одеси та ін. міст).

Завідувач кафедри ОПХВ, проф. Ялпачик Ф.Ю. представив гостям матеріальну базу кафедри: зразковий навчальний комплекс з сучасними лабораторіями, лекційною аудиторією, комп’ютерним класом, залою курсового і дипломного проектування, читальним залом та власною фаховою бібліотекою, де понад 600 літературних джерел представлено в електронному вигляді.

Для ознайомлення учасникам представлено більше 70 діючих зразків обладнання в 7 лабораторіях машинобудівельної, переробної та харчової галузі, у яких навчаються студенти напряму Машинобудування.

Кожна з 9 лабораторій, крім металообробного і ковальського обладнання, містить закінчені лінії переробки молока, м’яса, зерна, хлібобулочних і макаронних виробів, плодоовочевої продукції, напоїв, кондитерського і пакувального обладнання. Більшість обладнання під час екскурсії працювало в режимі виготовлення продукції, таким чином кожен мав можливість скуштувати щойно вироблену продукцію та особисто оцінити її органолептичні показники. Учасники із задоволенням спробували хліб, пончики, морозиво, ковбасні вироби, сало, чебуреки, манти, чіпси, цукерки, згущене молоко, майонез, газовану воду тощо.

Всі учасники конференції отримали пакет документів, що включав програму, збірник тез і інші документи, підготовлені під керівництвом проф. Дейниченко Г.В. (д.т.н., проф., завідувач кафедри Устаткування харчової і готельної індустрії ім. М.І. Беляєва, ХДУХТ).

Окрім ректорів ВНЗ, на пленарному засіданні з ґрунтовними доповідями, на теми перспектив розвитку обладнання харчових виробництв, підприємств готельно-ресторанної індустрії та процесів і технологій переробки сільськогосподарської сировини виступили, 7 учасників. Завершилось пленарне засідання урочистим підписанням договору співдружності між Таврійським державним агротехнологічним університетом та Харківським державним університетом харчування та торгівлі.

Під час роботи конференції працювали секційні засідання:

– Проблеми та перспективи розвитку обладнання харчових виробництв;

– Інноваційні підходи та креативні рішення у формуванні технічного оснащення підприємств готельно-ресторанної індустрії;

– Удосконалення процесів і технологій переробки сільськогосподарської сировини.

Робота секцій тривала весь день і завершилася круглими столами та дискусіями науковців. Учасники мали змогу висловити проблеми сучасної харчової і готельної індустрії, нові ідеї та способи їх вирішення, обговорити практичні розробки і почути цінні поради колег.

11 вересня на підсумковому пленарному засіданні була затверджена резолюція за підсумками конференції. В урочистій обстановці учасники отримали сертифікати учасників міжнародного зразка за підписами і печатками ректорів двох ВНЗ.

Впевнені, що наша конференція, посилюючи дружні зв’язки між колегами наукових інститутів та виробничих підприємств України та зарубіжжя, буде сприяти досягненню збільшенню вкладу вищої школи у досягненні мети підвищення конкурентоздатності харчової і готельної промисловості.

Доц. кафедри ОПХВ, к.т.н. Самойчук К.О.