dsc_410828.10.2016 р. на базі Таврійського державного агротехнологічного університету громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» спільно з кафедрою «Облік і оподаткування» провели семінар-практикум «Оподаткування сільськогосподарських товаровиробників: перспективи 2017 року».

Участь у цьому заході взяли понад 100 бухгалтерів практиків і керівників підприємств аграрної сфери, викладачі кафедри та магістри. Акцентом (лозунгом) семінару було «Чого очікувати бухгалтерам агросфери  від змін у Податковому Кодексі в 2017 році. Як уберегтися від штрафів і фінсанкцій? Як зберегти активи підприємства?»

Основними питаннями до розгляду на семінарі були:

– Податкова реформа: проекти законів щодо змін у законодавстві на 2017 рік;

– Запити, перевірки та консультації контролюючих органів;

– Податок на додану вартість;

– Податок на доходи фізичних осіб;

– Єдиний податок 4-ї групи чи податок на прибуток.

dsc_4103З привітальним і вступним словом виступила д.е.н., доцент, завідувач кафедри обліку і оподаткування Трусова Наталя Вікторівна. Вона зробила акцент на тому, що зміни в Податковому кодексі нерозривно пов’язані з бюджетом країни і є його фундаментом, формуючи видаткову частину головного фінансового документа держави. В умовах, коли зниження рівня оподаткування ускладнене значними потребами наповнення бюджету, на першому етапі податкових змін варто зосередитись на складових, які знижують трансакційні витрати аграрного бізнесу на сплату податків, не зачіпаючи власне фінансових надходжень. До таких, зокрема, відносять витрати на ведення обліку та надання звітності, обслуговування податкових перевірок, навчання бухгалтерів сільськогосподарських підприємств або використання послуг стороннього бухгалтера (для дрібного бізнесу) тощо. Вирішення цих проблем забезпечуватиметься удосконаленням процедур та впровадженням сучасних інформаційних технологій. Окремо Трусова Н.В. привернула увагу слухачів до дії механізму відшкодування ПДВ представникам аграрного сектора, інновацій щодо ставок оподаткування єдиного соціального внеску з метою зниження податкового навантаження та прозорості схем пільгового справляння з сільськогосподарських товаровиробників, легалізації їх доходів, мінімізації корупційних схем та рівня тінізації в аграрному секторі економіки країни. Крім того, Трусова Н.В. зауважила, що змістом податкових змін для сільськогосподарських товаровиробників має стати помірковане ставлення до зниження рівня податків, впровадження ефективного механізму оподаткування, за якого податки, слугуючи джерелом фіскального ресурсу, мають належним чином виконувати також соціально-вирівнюючу та регуляторно-стимулюючу функції.

Позитивну і результативну практику, передусім, для суб’єктів господарювання, від проведення спільних семінарів відзначила голова Запорізького відділення організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» Ірина Нефьодова. Вона зазначила, що на представників сільськогосподарської галузі чекають зміни у податковому законодавстві, тому роз’яснення норм законодавства саме у такому форматі дає можливість фахово підготувати бухгалтерів. Також вона розповіла про переваги програми «Все включено 2017».

Численні аспекти податкової реформи, зокрема, проекти законів щодо змін у законодавстві на 2017 рік, у тому числі, у частині адміністрування і сплати податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку для четвертої групи спрощеної системи оподаткування та умов договорів з оренди земельних ділянок докладно висвітлила лектор Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський Клуб» Вікторія Нодарівна Чоларія. Це був дуже якісний і детальний аналіз змін, які очікуються в 2017 році. Ще довго після закінчення семінару бухгалтери не відпускали Вікторію Нодарівну, щоб отримати фахові відповіді на свої запитання.

Представник фірми з продажу продуктів 1С «Актив» Владислав Шалений розповів про переваги програм бухгалтерського обліку та зробив корисні подарунки присутнім.

Директор АФ «НЕП плюс» Васильєва С.О. роз’яснила аспекти проведення податкових перевірок та зауважила, на що звернути увагу, щоб уникнути штрафів та неприємностей.

Останнім був виступ к.е.н., доцента кафедри обліку і оподаткування Кучеркової С.О., з доповіддю «Адаптація навчального процесу сучасного освітнього рівня фахівця з обліку і оподаткування до вимог агробізнесу», яка відзначила на тому, що у Таврійському державному агротехнологічному університеті відбуваються корінні зміни в освітньому процесі, зокрема з урахуванням потреб аграрної галузі, яка вимагає розвитку дієвої професійної підготовки майбутніх фахівців з обліку і оподаткування, цілеспрямованого застосування ними обліково-аналітичної інформації для реалізації стратегічного управлінського обліку, формування звітної документації згідно міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, набуття навичок із бюджетно-податкового регулювання та фінансового забезпечення діяльності суб’єктів господарювання, набуття поглиблених знань до прогнозування господарської діяльності, фінансового контролю, управління фінансовими ресурсами та інвестиційним потенціалом сільськогосподарських підприємств.

Семінар-практикум пройшов на позитивній хвилі, нікого не залишив байдужим. Більшість учасників зазначили, що корисно разом зустрічатися професіоналам і проводити діалог, дискусії по темах, які наболіли.

Кафедра «Облік і оподаткування»

Фото Ганни Бовкун