Студенти спеціальності «Харчові технології та інженерія» Таврійського державного агротехнологічного університету у співпраці з Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва мали можливість відвідати 20 жовтня 2016 року провідні підприємства Півдня України.
Компанія «Грін Тім» розпочала свою діяльність у 2010 році як багатофункціональне овочесховище, вертикально інтегроване у структуру розвиненого агропромислового комплексу Херсонської області. Це сховище для холодного зберігання овочів є найбільшим в Україні та одним з найпотужніших у Європі і розраховане на 50 тис. тон одночасного зберігання овочевої продукції. Виробнича зона обладнана сучасними лініями з сортування, доробки та пакування продукції. Інвестори вклали у будівництво складу холодного зберігання овочів більш ніж 40 млн. доларів США.
За п’ять років компанія «Грін Тім» виросла від стартап-бізнесу до лідера ринку послуг зі зберігання, фасування та реалізації продукції власного бренду, яка користується попитом не лише на внутрішньому ринку України, але й на експортних ринках Середнього Сходу та Європи.
Представників ТДАТУ зустріла PR-менеджер компанії Карасевич Наталя Олексіївна. Вона ознайомила гостей з діяльністю компанії «Грін Тім», провела екскурсію по приміщенню овочесховища та цеху з очистки цибулі.
В офісі компанії викладачі університету зустрілися з генеральним директором ТОВ «Грін Тім» Сазоновим Денисом Володимировичем, де відбулася цікава бесіда.
Пізнавальною була й зустріч з представниками ПрАТ «Чумак» – одного з найбільших виробників кетчупів, майонезів, солінь, соків, макаронів тощо.
Українська компанія ЗАТ «Чумак» була заснована 29 травня 1996 року із стартовим капіталом у 4.1 мільйона доларів США. Засновниками компанії були шведські підприємці Йохан Боден та Карл Стурен.
Компанія «Чумак» вперше представила свій кетчуп українським споживачам. Раніше у нормативних документах державного департаменту контролю за якістю, у реєстрі харчових продуктів, не використовували термін «кетчуп» – найближчим аналогом була назва «томатний соус».
Зараз це одна з найбільших переробних компаній півдня України.
Делегації з університету показали весь цикл виробництва від складу сировини, цеху з виготовлення кетчупу, томатної пасти та майонезу, до складу готової продукції та її відвантаження покупцям.
Одним з цікавих моментів екскурсії був сучасний центр управління автоматизованою лінією виробництва, де усім виробничим процесом управляють за допомогою ERP-системи, що була спеціально створена для компанії. Програма регулює не тільки процеси виробництва, а також передає дані до інших структурних підрозділів, наприклад, до бухгалтерії.
Завдяки тісним зв’язкам з УПБРП, сподіваємося на подальші знайомства з передовими виробниками сільськогосподарської продукції та переробниками сходу та півдня України.
Директор ІПОД Подшивалов Г.В.