27 серпня 2018 року ректор ТДАТУ д.т.н., професор Кюрчев В.М. на засіданні ректорату вніс пропозицію про присвоєння Університету імені Дмитра Моторного, двічі Героя Соціалістичної праці, Героя України, випускника нашого навчального закладу.

За процедурою, з метою приведення до чинного законодавства, було впроваджено громадське обговорення до 27 жовтня 2018 року.

Таким чином, на факультетах ТДАТУ відбулися засідання “круглих столів” з цього питання.

18 жовтня 2018 року колективом та студентським активом енергетичного факультету в формат “круглого столу” отримав назву – «Корифей аграрної галузі».

В аудиторії 1210 зібрались всі співробітники та найбільш активні студенти енергетичного факультету. “Круглий стіл” вів заступник декана енергетичного факультету з організаційно-виховної роботи О.В. Ковальов. Він запропонував підтримати ініціативу ректора ТДАТУ та надав слово к.і.н., доценту кафедри суспільно-гуманітарних наук О.О. Мельнику, який доповів про видатні досягнення у професійній діяльності випускника університету Д.К. Моторного.

На підтримку присвоєння ТДАТУ імені Дмитра Моторного виступив д.т.н., професор, завідувач кафедри «Електроенергетика і автоматизація» В.Т. Діордієв, який особисто знав Дмитра Костянтиновича як всебічно розвинену людину та професіонала своєї справи. Від студентської молоді виступив студент 12 МБЕЕ групи В. Федькін, що підтримав  ініціативу керівництва та сказав, що вважає Д. Моторного найкращим прикладом для випускників ТДАТУ. Заступник декана енергетичного факультету з навчально-наукової роботи Д.М. Коваль висловив свою думку про перейменування університету та запропонував підтримати резолюцію круглого столу про присвоєння імені Дмитра Моторного університету. Рішення ректорату було підтримано колективом та студентами факультету одноголосно.

Громадське обговорення на енергетичному факультеті пройшло в теплій дружній атмосфері та надало можливість ще раз віддати шану видатному українському аграрію.

Цього ж дня обговорення цього ж питання відбулось на факультеті економіки та бізнесу. Перед слухачами виступав доцент кафедри суспільно-гуманітарних наук, кандидат історичних наук Михайлов Володимир Вікторович з хронологічним екскурсом у життєвий шлях Моторного Дмитра Костянтиновича, випускника нашого університету. Моторний Д.К. є двічі Героєм Соціалістичної праці, Героєм України, почесним членом Української академії аграрних наук, Заслуженим працівником сільського господарства України, письменником (книга «Земля і люди», вірші, гуморески),  а також має ще безліч нагород. Дмитро Моторний навчався у 1957-1959 роках у тоді ще Мелітопольському інституті механізації і електрифікації сільського господарства (колишня назва ТДАТУ) на інженера-механіка. Його внесок в аграрну сферу має велике значення. Дмитро Костянтинович відзначав, що в своєму житті він сповідував певні принципи, головними з яких були любов до землі та безпосереднє відношення до людей з повагою. Це відображає гідні моральні якості, пріоритетність важливих людських цінностей та високий рівень професіоналізму.

Наступним на обговоренні виступив декан факультету економіки та бізнесу Карман Сергій Вікторович, який висловив свою суб’єктивну думку з приводу даної ситуації. Він підкреслив, що тричі звання Героя країни удостоювалися лише дві людини в нашій країні – це Патон Борис Євгенович, голова Академії наук України, та Дмитро Моторний. Тобто, це говорить про значущість, великий статус цієї особистості. Дмитро Костянтинович також не був членом жодної політичної партії, що говорить про те, що це людина, яка жила для народу, не прикриваючись жодними політичними лозунгами та обіцянкми. У підсумку Сергій Вікторович додав, що присвоєння ТДАТУ імені такого видатного аграрія є позиціонуванням нашого університету як вищого навчального закладу, здатного виховувати людей такого масштабу.

“Круглий стіл” з цього ж приводу відбувся на факультеті «Інженерії та комп’ютерних технологій». Михайлов Володимир Вікторович також розповів присутнім про життєвий шлях Моторного Дмитра Костянтиновича. Наступним виступив декан факультету к.т.н., доц., Вершков Олександр Олександрович, який зазначив, що це велика честь для нашого університету носити знання такої видатної людини. Також проявили бажання висловитися к.т.н., доц.. Данченко Микола Миколайович та Бойка Микола, який виступав від імені студентів, вони погодилися з думкою Олександра Олександровича. На завершення було оголошено голосування, більшістю голосів було підтримано ініціативу присвоєння ТДАТУ імені Дмитра Костянтиновича Моторного.

Прес-служба ТДАТУ