З 12 березня 2020 року через спалах коронавірусної інфекції COVID-19 постановою Кабінету Міністрів України в усіх закладах освіти, в тому числі у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного, було введено карантин, призупинені аудиторні заняття, заборонено проведення масових заходів і систематично проводяться профілактичні заходи.

Спалахи респіраторних захворювань відбуваються внаслідок появи серед людей нового штаму вірусу, що і було ідентифіковано у Китаї у січні 2020 року. Оскільки це вірус новий, у населення практично немає імунітету до нього. Це сприяє швидкому поширенню вірусу від людини до людини по всьому світу.

Як убезпечити себе та оточуючих від коронавірусної інфекції COVID-19, розповіла лікар ТДАТУ Людмила Москальова. Вона, насамперед, наголосила, що COVID-19, як і будь яка інфекція, розповсюджується через близький контакт. Тому під час карантину необхідно якомога далі триматися від людей у яких є кашель або підвищена температура та обмежити відвідування місць масового скупчення людей, таких як супермаркети, ринки, громадський транспорт тощо. Подорожі та відрядження по Україні і закордон взагалі треба відкласти.

Захисну маску, перш за все, треба носити, якщо у людини є респіраторні симптоми – кашель, ускладнене дихання або особам, які надають допомогу особам з такими симптомами. Не зайвим буде вдягти маску, якщо вам все ж таки довелось відвідати місця масового скупчення або працювати серед людей.

І, головне, для запобігання розповсюдження коронавірусної інфекції треба виконувати елементарні правила гігієни, систематично мити руки з милом від 40 до 60 секунд. Аби від цієї процедури була найбільш ефективна, робити її треба правильно:

  1. Намочіть руки водою.
  2. Нанесіть стільки мила, щоб воно покривало всю поверхню рук.
  3. Масажуйте долоня до долоні.
  4. Потріть правою долонею по поверхні лівої руки з переплетеними пальцями і навпаки.
  5. Потріть руки долоня об долоню з переплетеними пальцями.
  6. Зачепіть пальці і потріть їх.
  7. Ретельно вимивайте великі пальці кожної руки.
  8. Потріть долоні пальцями у круговому напрямку.
  9. Змийте руки водою.
  10. Витріть руки рушником одноразового використання.
  11. Вимкніть кран рушником.
  12. Тепер ваші руки в безпеці.

У разі, якщо немає можливості помити руки водою, їх можна обробити спиртовим розчином або антисептиком.

Організація освітнього процесу у ТДАТУ на період дії карантину здійснюється шляхом дистанційного навчання здобувачів вищої освіти на Навчально-інформаційному порталі університету відповідно до викладених ведучими викладачами індивідуальних завдань з кожної навчальної дисципліни.

Науково-педагогічні і педагогічні працівники працюють зі здобувачами вищої освіти в дистанційному режимі, а також виконують методичну, наукову і організаційну роботу на основі індивідуальних завдань завідуючого кафедрою та керівництва деканату на цей період.

На період дії карантину посилюється контроль за забезпеченням дезінфекційного режиму та щоденної санітарної обробки приміщень на території університету та гуртожитків. З боку охорони університету та чергових корпусів посилено контроль за допуском сторонніх осіб та відвідувачів на територію університету.

Денис Водоп’янов, начальник РВВ “Агро Таврія”