Пристрій електронної підготовки води в системах оборотного водопостачання для зменшення відкладення накипу на внутрішніх стінках трубопроводів, очищення стічних вод і визначення якості питної води. Ці та інші ідеї втілює в життя мелітопольський вчений, раціоналізатор, завідувач кафедри геоекології і землеустрою ТДАТУ Сергій Мовчан.

За спиною у Сергія Івановича більше 30 років новаторської діяльності. За час роботи в університеті при його авторстві отримано 114 авторських свідоцтва, патентів України на винаходи і корисні моделі. У тому числі в 44 з них він є одноосібним автором. Крім того, в даний час на розгляді Українського інституту інтелектуальної власності знаходяться ще понад 30 заявок на патенти.

Свою трудову діяльність Сергій Іванович почав з 1988 року, в рідному інституті механізації сільського господарства (зараз ТДАТУ). За час роботи в університеті займав посади наукового співробітника, старшого наукового співробітника в науково-дослідній частині, асистента, старшого викладача, доцента кафедри «Гідравліка і теплотехніка». З 14 травня 2020 року – завідувач кафедри геоекології і землеустрою.

За 30 років успішної роботи їм були запропоновані десятки унікальних розробок. Найбільше винаходів і корисних моделей – у галузі використання очищення стічних вод, зневоднення опадів, що при цьому утворюються і визначення гідромеханічних параметрів частинок водних розчинів системах оборотного водопостачання промислових підприємств. Сергій Іванович розповідає з чого почалося його винахідництво.

– Після того, як закінчив інститут, перейшов на роботу у науково-дослідний сектор інституту. У нас була лабораторія. Так ось там ми займалися очищенням стічних вод промислового виробництва. У Мелітополі підприємства були, де є такі стічні води, забруднені іонами важких металів, зваженими речовинами, маслами, нафтопродуктами та іншими забруднювачами, що утворюються на підприємствах машинобудівного комплексу, чорної і кольорової металургії. Для обробки стічних вод таких підприємств використовуються локальні очисні установки продуктивністю 1-10 м3/год. Такими підприємствами, наприклад, тільки в Мелітополі, свого часу, були, Мелітопольський моторний завод, завод тракторних гідроагрегатів тощо. Розроблена технологія очищення стічних вод, на цих і інших аналогічних підприємствах, сприяла розробці перших винаходів, тоді це були «Авторські свідоцтва СРСР», які були отримані в 1988-1992 рр. Накопичений і напрацьований, таким чином науково-практичний матеріал, був використаний при захисті кандидатської дисертації у Харківському технічному університеті будівництва та архітектури на тему: «Удосконалення технології очищення стічних вод гальванічного виробництва», – розповідає Сергій Іванович.

Сергій Мовчан активно займається впровадженням патентів, авторських винаходів, розробок в різних галузях народного господарства. Вже четвертий рік, ТДАТУ тісно співпрацює з Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати (ICC UKRAINE). За цей період укладено два меморандуми і договір про науково-технічне співробітництво.

В останній редакції меморандум розглядає питання: «Підготовка та використання води в системах оборотного тепловодопостачання промислових об’єктів машинобудування, гірничо-збагачувального комплексу, енергетичного комплексу, переробної, харчової промисловості та інших галузей народного господарства України різних форм власності». Цей меморандум укладено між ТДАТУ, Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати (ICC UKRAINE), Запорізьким регіональним представництвом Українського національного комітету міжнародної торгової палати (ICC UKRAINE) (Запоріжжя) і товариством з обмеженою відповідальністю «САВ КОМПЛЕКТ» (Запоріжжя).

Результатом тісної співпраці, в рамках меморандуму, стало відкриття на базі Таврійського ДАТУ представництва Українського національного комітету міжнародної торгової палати (ICC UKRAINE). Ця подія відбулася 4 вересня цього року, коли на Пленарних зборах Українського національного комітету міжнародної торгової палати (ICC UKRAINE), серед нагороджених представників 19 регіональних відділень цього комітету, були Ректор ТДАТУ, професор Володимир Кюрчев, д.т.н., член -кореспондент НААН України був нагороджений «Орденом ICC UKRAINE». А медаллю “Золота скіфська пектораль” – к.т.н., доцент Сергій Мовчан, за впровадження на підприємствах водогосподарського комплексу країни, електромагнітної водопідготовки і використання води в системах оборотного тепловодопостачання промислових підприємств України.

– На даний момент вченими і колегами, які працюють в рамках підписаного «Меморандуму про співпрацю», вже отримано 8 патентів на корисну модель, ще на 7 отримані позитивне рішення, підготовлені статті, тези та доповіді на конференціях різного рівня. Надруковано чотири статті у фахових виданнях України. Всі партнери, що розташовані в межах наукового співробітництва, сподіваються на розширення і поглиблення роботи в даному напрямку, – підкреслює Сергій Мовчан.

Редакційно-видавничий відділ