2020 рік у житті Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного був складним, але насиченим та багатим на важливі події. Пригадаємо разом про головні з них.

Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного став офіційним представником південної України з реалізації новітньої магістерської програми «Агрокебети». Ініціатор програми Алекс Ліссітса, спілкуючись зі студентами та викладачами ТДАТУ нагадав, що ідея створити проєкт подібний «Агрокебетам» виникла у нього ще п’ять років тому, коли з України почали масово виїжджати люди за кордон. Тому головна мета проєкту підготувати затребуваного фахівця, який одразу після навчання стовідсотково буде забезпечений роботою у престижній компанії. Галузі, де буде реалізовуватися програма «Агрокебети»: агрономія та інженерія. Під час навчання студент контактує з ментером, – представником певної компанії. Саме він готує майбутнього фахівця, виходячи з потреб виробництва.

Показником успішності і якості освіти сучасного університету є його позиція у національних та міжнародних рейтингах закладів вищої освіти. Серед різноманітних рейтингів, які проводилися у 2020 році, найбільш визнаним є академічний рейтинг ЗВО України «Топ-200 Україна». Цей рейтинг щорічно проводить Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» у партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. У загальному рейтингу ЗВО України у 2020 році Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного посів 48 місце і покращив на 18 позицій свої результати у порівняні з минулим роком. ТДАТУ вперше увійшов до 50-ти кращих університетів України. Слід зазначити, що цей успіх університету є яскравим підсумком плідної і ефективної діяльності у 2019-20 навчальному році усіх науково-педагогічних працівників і студентів ТДАТУ! Наразі ТДАТУ серед усіх аграрних ЗВО України гідно посідає 2 місце після НУБІПа (14 місце). Отже, навіть у складній ситуації, що пов’язана з реформуванням системи вищої освіти України та в умовах пандемії коронавірусу у світі, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного забезпечує високий рівень вищої освіти та наукової і міжнародної діяльності.

У Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного з 2020 року є своя пасіка, яка налічує 70 вуликів, до яких помістили 50 бджолосімей. Це дало чудову можливість студентам спеціальності «Бджільництво» отримувати навички безпосередньо на практиці. Пасіка у нашому університеті була облаштована завдяки отриманню грантової заявки «Зміцнення матеріально-технічного забезпечення ЗВО для розвитку практичних навичок студентів». Завдяки активній участі керівництва ТДАТУ у співпраці з Українським проектом бізнесрозвитку плодоовочівництва та Інформаційно-консультаційним центром «Агро-Таврія», наш університет отримав грант від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, який фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку (MEDA).

«Мелітопольська черешня» отримала офіційне географічне визначення. Процес реєстрації бренду був розпочатий саме за ініціативи науковців Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Географічне визначення «Мелітопольська черешня» у майбутньому стане підставою для охорони цього значення в Україні та ЄС. Продукти з географічним маркуванням мають унікальні особливості, пов’язані з їх проходженням певного регіону, вони відображають неповторні традиції, культурну спадщину та історію України. Така продукція забезпечить перспективи не лише розвитку локального виробництва, а і ефективну роботу на зовнішніх ринках, збільшення експортного потенціалу та пізнаваності України, як виробника харчової продукції світового рівня. 8 вересня 2020 року Мелітопольська Черешня получила офіційне звання географічного бренду. У Мінекономіки рішенням від 08.09.2020 за номером заявки і2019 00006 зареєстровано географічне зазначення «Мелітопольська черешня» за висновком Інституту інтелектуальної власності від 08.09.2020 N587. Це відкриває нові можливості для нашого бізнесу та нові ринки збуту у країнах ЄС.

У 2020 році університетська газета «Агро Таврія» відзначила 30 річний ювілей. 6 листопада далекого 1990 року, тоді ще в Мелітопольському інституті механізації сільського господарства, було засноване власне видання під назвою «Студенческий вестник». Ініціатором та першим редактором був Василь Бровкін. Ще будучі викладачем воєнної кафедри у званні підполковника він створив багатотиражну газету МІМСГ, яку очолював 11 років. З 2001 року редактором видання була Ольга Крупенко, з 2008 – Світлана Турчина. З 2018 року редакційно-видавничий відділ очолює Денис Водоп’янов під керівництвом проректора з НПР Олесандра Ломейка. З початку газета «Студенческий вестник» виходила російською мовою, вона проіснувала до січня 1994 року. З лютого 1994 року було розпочато випуск газети під назвою «Таврическая академия». З січня 2001 року газета почала друкуватися державною українською мовою, відповідно до цього змінюється і назва на «Таврійська академія». У 2008 році змінюється формат газети і назва – «Агро Таврія». Головне завдання – зробити номер газети цікавим, а подати інформацію доступною для кожного читача. Гасло «Агро Таврії»: «Тримаємо руку на пульсі життя і завжди у центрі подій».

Денис Водоп’янов,
начальник РВВ «Агро Таврія»