24 березня відбулося розширене засідання методичної комісії факультету економіки та бізнесу. Із питанням про систему запобігання та виявлення академічного плагіату серед здобувачів вищої освіти виступила начальник навчально-методичного центру ТДАТУ Наталія Болтянська.

Зокрема, вона зазначила, що кваліфікаційні роботи будуть перевірятися через онлайн-сервіс «UNICHECK» представником науково-методичного центру. Електронна версія кваліфікаційної роботи повинна подаватися на перевірку не пізніше ніж за 10 днів до захисту, а за її результатами оформлюється звіт за встановленою формою та передається завідувачу кафедри. У випадку незгоди з результатами перевірки здобувач має право на апеляцію. Апеляція подається особисто автором роботи на ім’я ректора у триденний термін після оголошення результатів перевірки.

Наталія Болтянська надала ґрунтовні відповіді на всі запитання, що виникли у присутніх. Особливо гострими були питання, пов’язані із правильним оформленням цитувань і врахуванням обов’язкових посилань на використані джерела відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» № 3792-12 від 05.12.2012р.

Підкреслено, що основні засади розглянутого питання викладено у Положенні про систему запобігання та виявлення академічного плагіату серед здобувачів вищої освіти в Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного, що затверджений наказом по університету №33-ОД від 24.02.2021р.

Дякуємо всім учасникам засідання і сподіваємось, що ефективна система запобігання академічного плагіату в роботах здобувачів вищої освіти сприятиме підвищенню якості освітнього процесу в ТДАТУ.

Наталя Захарова,
секретар методичної комісії
факультету економіки та бізнесу