Одним з відповідальних кроків життя, що визначають долю людини, є вибір професії. Якщо вибір зробити правильно, то людина буде вчитися і працювати із задоволенням, не помічаючи ні часу, ні втоми, і тоді професійна успішність людині гарантована. Мрія й реальність – як їх поєднати? Як не помилитись у виборі своєї дороги? З цим питанням майбутнім випускникам допомагають розібратися люди, які у своєму житті вже зробили професійний вибір.

28 січня на базі Мелітопольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 Мелітопольської міської ради Запорізької області в рамках проведення міського профорієнтаційного заходу «Жива бібліотека» за Проектом соціальної дії «ProfУСПІХ: стратегія професійного вибору», який реалізується за підтримки Британської Ради в Україні, проводився інтерактивний захід «Жива бібліотека» для старшокласників Мелітопольських шкіл № 4, 10, 25.

«Жива бібліотека» – відносно новий формат спілкування.  «Жива бібліотека» працює так само, як і звичайна, тільки «книгами» стають люди, а «читачами» – старшокласники. Діти зустрічаються з «книгою» і починається спілкування. Мета «Живої бібліотеки» полягає в тому, щоб сприяти кращому розумінню і усвідомленню того факту, що люди бувають різні і вибір у кожного свій. У «читачів» «Живої бібліотеки» з’явилася можливість без посередників дізнатися особливості кожної «книги», її професійний вибір.

Серед запрошених на цьому заході була доцент кафедри вищої математики і фізики ТДАТУ Наталя Дьоміна. Вона щиро поділилась спогадами – коли і чому обрала професію викладача.  Наталя кожного дня відчуває, як приємно, коли студенти приходять, говорять із тобою, звертаються по допомогу. «Я анітрохи не шкодує про свій вибір. Успіхи  студентів надихають працювати з більшим завзяттям».

В «книзі» «Дьоміна Наталя Анатоліївна» була і сторінка «Абітурієнт», на якій  майбутнім випускникам шкіл було надано інформацію щодо умов вступу до Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, про  спеціальності, за якими університет надає освітні послуги, відповідність сертифікатів ЗНО обраним спеціальностям, можливість прийняти участь у  Всеукраїнській предметній олімпіаді ТДАТУ  для професійної орієнтації випускників, умови навчання в ТДАТУ, матеріально-технічну базу лабораторій та аудиторій, яка постійно оновлюється, можливість відпочинку в спортивно-оздоровчому комплексі ТДАТУ, можливість проходити практику за кордоном у країнах Європи і світу та переваги здобуття освіти саме в ТДАТУ.

Колектив кафедри вищої математики і фізики висловлює щиру вдячність практичним психологам ЗОШ №4 Олені Гоголь і Дар’ї Зачепило та директору ЗОШ №4 Анжеліні Коваленко за можливість взяти участь у профорієнтаційному заході, поділилися своїм досвідом. Окремо дякуємо за теплу зустріч старшокласникам  вищезгаданих шкіл та сподіваємося на подальшу співпрацю.

За матеріалами кафедри вищої математики і фізики:

завідувач кафедри, професор Наталя Сосницька