12 жовтня співробітниками кафедри плодоовочівництва,  виноградарства та біохімії (доц. Алексеева О.М., Колесніков М.О., Пащенко Ю.П.) було проведено День практичної підготовки для студентів 3-го курсу в рамках навчальної практики з Плодівництва та студентів 1-го курсу спеціальності «Садівництво та виноградарство». Було відвідано три сільських господарства, що спеціалізуються на вирощуванні плодової, овочевої продукції та винограду.

В ТОВ «СПП «Лана» (директор Верещага О.Л.) студенти ознайомилися зі структурою садів під багаторічними фруктовими насадженнями (яблуня, черешня, абрикос), системою догляду за ґрунтом, системою удобрення, захисту саду. Доцент Алексеева О.М. в реальних умовах навчила студентів визначали плодові утворення на деревах та ознайомила з особливостями обрізки дерев. Були підняті питання економічної ефективності вирощування яблуні та проблеми підбору адаптованих для півдня України сортів. Також, студенти оглянули виноградник господарства де ознайомилися з варіантами осінньої обрізки лози та формування виноградних кущів.

В ТОВ «Таврія-Скіф» (голова Каліман О.А.) головний агроном господарства продемонстрував технологію вирощування помідорів та солодкого перцю в закритому ґрунті, ознайомив з структурою та обладнанням теплиці. Студенти відвідали яблуневі сади господарства, де увагу було зосереджено на ретельності та системності у проведенні захисних заходів, як важливому елементі сучасних інтенсивних технологій та отриманні гарного врожаю високої якості. Господарство дозволило ознайомитися з сучасним холодильним комплексом для зберігання плодоовочевої продукції. Незабаром, планується монтаж холодильних камер з підтримкою модифікованого газового середовища (МГС), яке дозволить зберігати продукцію до двох років.

В с. Жовтневе, Токмацького району групу зустрів приватний виноградар Захаренко І.І., який ознайомив присутніх з власним оригінальним поглядом на систему закладання винограднику та його утримання. В ході екскурсії відбувалася цікава дискусія щодо різних варіантів формування посадкового матеріалу винограду.

Дякуємо проекту UHBDP, за підтримки якого стало можливим проведення подібного Дня практичної підготовки з плодівництва.