Метою навчальної дисципліни «Проектування підприємств переробної промисловості з основами промбудівництва» для студентів зі спеціальності 133 “ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ” освітнього ступеню «Бакалавр» є висвітлення наукових основ проектування та розрахунку сучасних потоково-технологічних ліній, формування у студентів розуміння основних питань будівництва та інженерного оснащення споруд переробних і харчових виробництв, а також заходів для підтримання високого рівня виробничої санітарії на переробних підприємствах та засоби для їх проведення.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:
- класифікацію будов і споруд за основними ознаками: призначенням,
- довговічністю, кількістю поверхів, вогнестійкістю та матеріалом стін, основні елементи будівель та споруд, особливості застосування будівельних конструкцій та вимоги до них,
- методи визначення якості та основні вимоги до будівельних матеріалів та розчинів,
- призначення інженерних мереж,
- види огороджуючих конструкцій та загальні характеристики теплоносіїв,
- види та область застосування джерел водопостачання в харчовому виробництві,
- основні схеми систем холодного водопостачання і каналізації,
- види та область застосування санітарних правил в харчовому виробництві, основні вимоги до приміщень та обладнання.
- основні параметри мікроклімату робочих місць, умови зберігання і обробки санітарного і спеціального одягу, наслідки і відповідальність за порушення правил особистої гігієни робітників на переробних та харчових підприємствах,
- суть і методи проведення дезінфекції, дезінсекції, дезінвазії, дезодорації і дератизації,
- причини виникнення мікробних і немікробних отруєнь, заходи боротьби з ними при виробництві та зберіганні харчових продуктів.
- вимоги до процесу проектування; класифікацію та склад підприємств
- по переробці сільськогосподарської продукції, особливості їх проектування; нормативну базу проектування.
- склад документації для розробки проекту переробного підприємства,принципи планування та компонування основних виробничих цехів переробки тваринної продукції.
- методику техніко-економічного обґрунтування при проектуванні технологічних процесів, стадії проектування та основні поняття при проектуванні переробних підприємств.
- склад документації для розробки проекту переробного підприємства,принципи планування та компонування основних виробничих цехів переробки рослинної продукції.
методику вибору та обґрунтування технології виробництва заданої продукції, методику розрахунку об’ємів переробки сировини, вимоги до сировини та технологічного процесу. - методику розрахунку та підбору обладнання при проектуванні технологічного процесу переробних підприємств.
- методику побудов графіку роботи обладнання та графіку організації виробничих процесів.
- умовні позначення технологічного обладнання переробних підприємств
- методики розрахунку потреб електроенергії, опалення; вентиляції,кондиціонування, водопостачання, каналізації та вимоги до охорони навколишнього середовища від промислових забруднень. класифікацію приміщень за призначенням
- методику розрахунку та номенклатуру виробничих приміщень переробного підприємства.
- методику розрахунку та номенклатуру складських, допоміжних та підсобних приміщень пер. підприємства.вимоги до компонування виробничих приміщень підприємств різних типів,вимоги до компонування технологічного обладнання.
- вимоги до проектування генерального плану переробного підприємства.
вміти:
- визначати будівельні роботи по циклам виробництва, систематизувати споруди за основними ознаками, вибрати матеріали та в’яжучі речовини для різних видів будівельних робіт, обґрунтовано вибрати типи внутрішнього обладнання залежно від призначення споруди,
- обґрунтувати вибір схеми водопостачання, каналізації та опалення в залежності від умов роботи підприємства при проектуванні переробних підприємств, розраховувати параметри системи опалення, обґрунтувати заходи профілактики харчових отруєнь,
- визначити необхідні профілактичні засоби для робітників підприємства,
- приймати планувальні рішення при проектуванні переробних підприємств.
- розробляти та обґрунтовувати завдання на проектування технологічних процесів переробних підприємств.
- оформлювати нормативну документацію для проектування технологічних процесів переробних підприємств, за існуючою технологією та
- принципами компонування відділень спланувати виробничий цех переробки рослинної продукції.
- виконувати розрахунки потреби сировини для виробництва заданої продукції;
аналізувати існуючі технології переробки сировини, обґрунтовувати - оптимальну технологічну схему та режими виробництва заданої продукції,
- виконувати технологічні розрахунки за етапами зміни сировини в процесі переробки в готову продукцію.
проводити розрахунку та підбір засобів механізації технологічного процесу переробного підприємства, що проектується. - розробляти графіки організації виробничого процесу, узгодження роботи технологічного обладнання підприємства.
- проводити розрахунок витрат енергоресурсів, допоміжних матеріалів та кількості робітників.
розробляти апаратурно – технологічні схеми. - приймати проектні рішення, щодо проектування електромережі та санітарно-технічної частини переробного підприємства, що проектується.
- проводити розрахунки площ виробничих приміщень переробного підприємства.
- проводити розрахунки площ складських, допоміжних та підсобних приміщень пер. підприємства. проводити компонування приміщень на плані переробного підприємства.
- розробляти план цеху переробного підприємства, що проектується.
проводити компонування об’єктів на генеральному плані переробного підприємства.
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА
Основні законодавчі та нормативно-правові акти
- Конституція України. Основний закон. – К., 1996.
- Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27.
- Про охорону здоров’я: Закон України. – К., 1992.
- Про охорону праці: Закон України. – К., 1992.
Основна
- Проектування та будівництво підприємств із виробництва і переробки продукції тваринництва. Навчальний посібник / Польовий Л.В., Яремчук О.С., Захаренко М.О. Вінниця: Вінницький національний аграрний університет, 2013
- Основи технологічного проектування промислових підприємств переробних галузей / А.П. Лозовський, О.М. Іванов, Т.В. Самойленко. Суми: Університетська книга, 2014. 320 с
- Технологічне проектування м’ясо-жирових підприємств м’ясної промисловості: Навч. посібник / М.М. Клименко, В.М. Пасічний, М.М. Масліков / За ред.. проф. Клименка М.М. Вінниця: Нова книга, 2005. 384 с.
- Курсове та дипломне проектування обладнання переробних і харчових підприємств: Навчальний посібник / Богомолов О.В, Гурський П.В. Харків: 2005
Проектування підприємств плодоовочевої консервної промисловості (ВПТП-СГіП). К.: Мінсільгоспром України, 1996. Ч.1. 38 с.
ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ
- Освітній портал ТДАТУ http://op.tsatu.edu.ua/login/index.php
- Наукова бібліотека ТДАТУ, методичні матеріали та електронні ресурси кафедри ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика http://www.tsatu.edu.ua/ophv/.
- Інформаційно-пошукова правова система «Нормативні акти України (НАУ)» сайт. URL: http://www.nau.ua.
- Портал «Украина строительная: строительные компании Украины, строительные стандарты: ДБН ГОСТ ДСТУ» сайт. URL: http://www.budinfo.com.ua
ПРОЕКТУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ ПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА
РОЗРАХУНОК ПЛОЩ ВИРОБНИЧИХ, СКЛАДСЬКИХ, ДОПОМІЖНИХ ТА ПІДСОБНИХ ПРИМІЩЕНЬ ПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА
САНІТАРНІ ЗАХОДИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПО ПЕРЕРОБЦІ ЗЕРНА
ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНІ ЗАХОДИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНИХ ЗАХОДІВ
МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ СИСТЕМИ ВОДОПОСТАЧАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ І ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ
МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ СИСТЕМИ ОПАЛЕННЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ І ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ
ВИВЧЕННЯ ОСНОВНИХ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ