ПРОЕКТУВАННЯ ПЕРЕРОБНИХ І ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ З ОСНОВАМИ БУДІВНИЦТВА (ГМ, 4 к.+2с)

Спеціальність:
133 Галузеве машинобудування
СВО:
Бакалавр
Курс:
4

Метою навчальної дисципліни «Проектування підприємств переробної промисловості з основами промбудівництва» для студентів зі спеціальності 133 “ГАЛУЗЕВЕ МАШИНОБУДУВАННЯ” освітнього ступеню «Бакалавр» є висвітлення наукових основ проектування та розрахунку сучасних потоково-технологічних ліній, формування у студентів розуміння основних питань будівництва та інженерного оснащення споруд переробних і харчових виробництв, а також заходів для підтримання високого рівня виробничої санітарії на переробних підприємствах та засоби для їх проведення.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

  • класифікацію будов і споруд за основними ознаками: призначенням,
  • довговічністю, кількістю поверхів, вогнестійкістю та матеріалом стін, основні елементи будівель та споруд, особливості застосування будівельних конструкцій та вимоги до них,
  • ­ методи визначення якості та основні вимоги до будівельних матеріалів та розчинів,
  • ­ призначення інженерних мереж,
  • ­ види огороджуючих конструкцій та загальні характеристики теплоносіїв,
  • ­ види та область застосування джерел водопостачання в харчовому виробництві,
  • ­ основні схеми систем холодного водопостачання і каналізації,
  • ­ види та область застосування санітарних правил в харчовому виробництві, основні вимоги до приміщень та обладнання.
  • ­ основні параметри мікроклімату робочих місць, умови зберігання і обробки санітарного і спеціального одягу, наслідки і відповідальність за порушення правил особистої гігієни робітників на  переробних та харчових підприємствах,
  • ­ суть і методи проведення дезінфекції, дезінсекції, дезінвазії, дезодорації і дератизації,
  • ­ причини виникнення мікробних і немікробних отруєнь, заходи боротьби з ними при виробництві та зберіганні харчових продуктів.
  • ­ вимоги до процесу проектування; класифікацію та склад підприємств
  • по переробці сільськогосподарської продукції, особливості їх проектування; нормативну базу проектування.
  • ­ склад документації для розробки проекту переробного підприємства,принципи планування та компонування основних виробничих цехів переробки тваринної продукції.
  • ­ методику техніко-економічного обґрунтування при проектуванні технологічних процесів, стадії проектування та основні поняття при проектуванні переробних підприємств.
  • ­ склад документації для розробки проекту переробного підприємства,принципи планування та компонування основних виробничих цехів переробки рослинної продукції.
    ­ методику вибору та обґрунтування технології виробництва заданої продукції, методику розрахунку об’ємів переробки сировини, вимоги до сировини та технологічного процесу.
  • ­ методику розрахунку та підбору обладнання при проектуванні технологічного процесу переробних підприємств.
  • ­ методику побудов графіку роботи обладнання та графіку організації виробничих процесів.
  • ­ умовні позначення технологічного обладнання переробних підприємств
  • ­ методики розрахунку потреб електроенергії, опалення; вентиляції,кондиціонування, водопостачання, каналізації та вимоги до охорони навколишнього середовища від промислових забруднень. класифікацію приміщень за призначенням
  • ­ методику розрахунку та номенклатуру виробничих приміщень переробного підприємства.
  • ­ методику розрахунку та номенклатуру складських, допоміжних та підсобних приміщень пер. підприємства.вимоги до компонування виробничих приміщень підприємств різних типів,вимоги до компонування технологічного обладнання.
  • ­ вимоги до проектування генерального плану переробного підприємства.

вміти:

  • визначати будівельні роботи по циклам виробництва, систематизувати споруди за основними ознаками, вибрати матеріали та в’яжучі речовини для різних видів будівельних робіт, обґрунтовано вибрати типи внутрішнього обладнання залежно від призначення споруди,
  • обґрунтувати вибір схеми водопостачання, каналізації та опалення в залежності від умов роботи підприємства при проектуванні переробних підприємств, ­ розраховувати параметри системи опалення, обґрунтувати заходи профілактики харчових отруєнь,
  • ­ визначити необхідні профілактичні засоби для робітників підприємства,
  • ­ приймати планувальні рішення при проектуванні переробних підприємств.
  • ­ розробляти та обґрунтовувати завдання на проектування технологічних процесів переробних підприємств.
  • ­ оформлювати нормативну документацію для проектування технологічних процесів переробних підприємств, за існуючою технологією та
  • принципами компонування відділень спланувати виробничий цех переробки рослинної продукції.
  • ­ виконувати розрахунки потреби сировини для виробництва заданої продукції;
    ­ аналізувати існуючі технології переробки сировини, обґрунтовувати
  • оптимальну технологічну схему та режими виробництва заданої продукції,
  • ­ виконувати технологічні розрахунки за етапами зміни сировини в процесі переробки в готову продукцію.
    ­ проводити розрахунку та підбір засобів механізації технологічного процесу переробного підприємства, що проектується.
  • ­ розробляти графіки організації виробничого процесу, узгодження роботи технологічного обладнання підприємства.
  • ­ проводити розрахунок витрат енергоресурсів, допоміжних матеріалів та кількості робітників.
    ­ розробляти апаратурно – технологічні схеми.
  • ­ приймати проектні рішення, щодо проектування електромережі та санітарно-технічної частини переробного підприємства, що проектується.
  • ­ проводити розрахунки площ виробничих приміщень переробного підприємства.
  • ­ проводити розрахунки площ складських, допоміжних та підсобних приміщень пер. підприємства.­ проводити компонування приміщень на плані переробного підприємства.
  • ­ розробляти план цеху переробного підприємства, що проектується.
    ­ проводити компонування об’єктів на генеральному плані переробного підприємства.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основні законодавчі та нормативно-правові акти

  1. Конституція України. Основний закон. – К., 1996.
  2. Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27.
  3. Про охорону здоров’я: Закон України. – К., 1992.
  4. Про охорону праці: Закон України. – К., 1992.

Основна

  1.  Проектування та будівництво підприємств із виробництва і переробки продукції тваринництва. Навчальний посібник / Польовий Л.В., Яремчук О.С., Захаренко М.О. Вінниця: Вінницький національний аграрний університет, 2013
  2. Основи технологічного проектування промислових підприємств переробних галузей / А.П. Лозовський, О.М. Іванов, Т.В. Самойленко. Суми: Університетська книга, 2014. 320 с
  3. Технологічне проектування м’ясо-жирових підприємств м’ясної промисловості: Навч. посібник / М.М. Клименко, В.М. Пасічний, М.М. Масліков / За ред.. проф. Клименка М.М. Вінниця: Нова книга, 2005. 384 с.
  4. Курсове та дипломне проектування обладнання переробних і харчових підприємств: Навчальний посібник / Богомолов О.В, Гурський П.В. Харків: 2005
    Проектування підприємств плодоовочевої консервної промисловості (ВПТП-СГіП). К.: Мінсільгоспром України, 1996. Ч.1. 38 с.

 ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ

  1. Освітній портал ТДАТУ http://op.tsatu.edu.ua/login/index.php
  2. Наукова бібліотека ТДАТУ, методичні матеріали та електронні ресурси кафедри ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика http://www.tsatu.edu.ua/ophv/.
  3. Інформаційно-пошукова правова система «Нормативні акти України (НАУ)» сайт. URL: http://www.nau.ua.
  4. Портал «Украина строительная: строительные компании Украины, строительные стандарты: ДБН ГОСТ ДСТУ» сайт. URL: http://www.budinfo.com.ua

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «Проектування переробних і харчових виробництв з основами будівництва» для здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» за ОПП «Галузеве машинобудування» (на основі повної загальної середньої освіти і ОКР «Молодший спеціаліст»)

СИЛАБУС з навчальної дисципліни «ПРОЕКТУВАННЯ ПЕРЕРОБНИХ І ХАРЧОВИХ ВИРОБИЦТВ З ОСНОВАМИ ПРОМИСЛОВОГО БУДІВНИЦТВА»

ПРОЕКТУВАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ ПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА

РОЗРАХУНОК ПЛОЩ ВИРОБНИЧИХ, СКЛАДСЬКИХ, ДОПОМІЖНИХ ТА ПІДСОБНИХ ПРИМІЩЕНЬ ПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА

САНІТАРНІ ЗАХОДИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПО ПЕРЕРОБЦІ ЗЕРНА

ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНІ ЗАХОДИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНИХ ЗАХОДІВ

МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ СИСТЕМИ ВОДОПОСТАЧАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ І ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ

МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ СИСТЕМИ ОПАЛЕННЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ І ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ

МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ СИСТЕМИ ВЕНТИЛЯЦІЇ І КОНДИЦІОНУВАННЯ ПОВІТРЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ І ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ

ВИВЧЕННЯ ОСНОВНИХ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

КАРКАСИ ПРОМИСЛОВИХ СПОРУД ТА ЇХ ЕЛЕМЕНТИ

Форма звіту виконання лабораторних робіт