Мета навчальної дисципліни “ Технологічні системи галузевого машинобудування ”: підготувати студентів для науково-дослідницької, виробничо-технічної, проектно-конструкторської діяльності, пов’язаної з розробкою і експлуатацією технологічних систем та обладнання переробної і харчової галузі.
Дисципліна “ Технологічні системи у харчовій і переробній галузі ” є однією з основних практичних дисциплін підготовки спеціалістів зі спеціальності 133 “Галузеве машинобудування”. Вона базується на дисциплінах загальноосвітнього і загальноінженерного профілю та має безпосередній зв‘язок з такими дисциплінами фахової підготовки спеціаліста як “Процеси і апарати харчових виробництв” та “Технологічне обладнання переробних і харчових виробництв”.
Метою дисципліни “ Технологічні системи у харчовій і переробній галузі ” є формування у спеціаліста навиків розв’язувати комплексні проблеми у галузі технологічних систем переробної і харчової галузі шляхом професійної та/або дослідницької інноваційної діяльності, а також складу технологічних ліній цехів та підприємств переробних галузей.
Предметом дисципліни є технічні засоби та конструкції технологічних систем та ліній переробної і харчової промисловості.
Результати навчання (з урахуванням soft skills)
Інтегральна компетентність
Здатність розв’язувати комплексні проблеми у галузі механічної інженерії шляхом професійної та/або дослідницької інноваційної діяльності, що передбачає глибоке переосмислення наявних та створення нових цілісних знань та/або професійної практики.
Загальні компетентності:
- Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
- Здатність проведення досліджень на відповідному рівні.
- Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
- Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.
- Здатність розробляти та реалізовувати наукові проекти і програми в галузі агропромислового комплексу та охорони навколишнього природного середовища.
Фахові компетентності
- Здатність здійснювати наукові та прикладні дослідження для створення нових та удосконалення існуючих технологічних систем, пошуку оптимальних методів їх експлуатації.
- Здатність використовувати сучасні методи моделювання технологічних процесів і систем для створення моделей механізованих технологічних процесів.
- Здатність застосовувати сучасні інформаційні та комп’ютерні технології для вирішення наукових проблем.
- Здатність до отримання і аналізу інформації щодо тенденцій розвитку технологій і техніки в галузевому машинобудуванні.
- Здатність використовувати сучасні принципи, стандарти та методи управління якістю, забезпечувати впровадження у виробництво результатів дисертаційного дослідження.
- Здатність гарантувати екологічну безпеку у галузевому машинобудуванні.
- Здатність створювати нові знання через оригінальні дослідження, якість яких може бути визнана на національному та міжнародному рівнях.
- Здатність до осмислення філософсько-світоглядних засад, сучасних тенденцій, напрямків і закономірностей розвитку вітчизняної науки в умовах глобалізації й інтернаціоналізації.
Soft skills:
- гнучкість і адаптивність: гнучкість, адаптивність і здатність мінятися; уміння аналізувати ситуацію, орієнтування на вирішення проблем.
- лідерські якості: уміння спокійне працювати в напруженому середовищі; уміння ухвалювати рішення; уміння встановлювати мету, планувати.
- особисті якості: креативне й критичне мислення; етичність, чесність, терпіння, повага до навколишніх.
- комунікативні навички: письмове, вербальне й невербальне спілкування; уміння грамотно спілкуватися по e-mail; вести суперечки і відстоювати свою позицію, спілкування в конфліктній ситуації; навички створення, керування й побудови відносин у команді.
- уміння виступати привселюдно: навички, необхідні для виступів на публіці; проводити презентації.
- керування часом – уміння справлятися із завданнями вчасно.
СИЛАБУС з навчальної дисципліни «ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ГАЛУЗЕВОГО МАШИНОБУДУВАННЯ»
Тема 1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА І КЛАСИФІКАЦІЯ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ ТА ОСНОВНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ
Тема 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЛІНІЯ ЯК СИСТЕМА ПЕРПЕРОБНОЇ І ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ
Тема 3 ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ДЛЯ ПОДРІБНЕННЯ УДАРОМ
Тема 4 ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ДЛЯ ПОДРІБНЕННЯ ПЕРЕТИРАННЯМ
Тема 5 ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ДЛЯ РОЗДІЛЕННЯ
Тема 6 ТЕХНОЛОГІЇ ОТРИМАННЯ ОРГАНІЧНОЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Тема 7 СТАНДАРТИЗАЦІЯ В ГАЛУЗІ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ КОЕФІЦІЄНТА ТЕРТЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ДО І ПІСЛЯ ЗАМОРОЖУВАННЯ
ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ДЛЯ РОЗДІЛЕННЯ НЕОДНОРІДНИХ СИСТЕМ МЕТОДОМ ВІДЦЕНТРОВОГО ФІЛЬТРУВАННЯ
ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ДЛЯ СИТОВОГО АНАЛІЗУ МАТЕРІАЛУ, ПОДРІБНЕНОГО НА МОЛОТКОВІЙ ДРОБАРЦІ
ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ МІНІ-ПИВОВАРЕНЬ
ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ПІДПРИЄМСТВ ПО ВИРОБНИЦТВУ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
ТЕХНОЛОГІЧНІ СИСТЕМИ ПІДПРИЄМСТВ ПО ВИРОБНИЦТВУ СОУСІВ
ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННО-ІОННОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ