МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРОЦЕСІВ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ ЇХ РЕЗУЛЬТАТІВ (М2)

Спеціальність:
133 Галузеве машинобудування
СВО:
Магістр
Курс:
2
Провідний викладач:
Самойчук Кирило Олегович

 Знати:

  • фізичні явища, лежачі в основі методів дослідження і контролю складу,структури і властивостей матеріалів, покриттів і процесів в них, класифікацію методів за цими явищами;
  •  принцип роботи і конструкцію типових пристроїв і приладів, використовуваних в даних методах досліджень і випробувань;
  •  практичні можливості методів і використовуваної апаратури в дослідженні і контролі складу, структури і властивостей матеріалів і покриттів, явищ і процесів в них на різних стадіях здобуття, обробки, переробки і експлуатації.

Вміти: проводити необхідні експерименти; отримувати результати, їх обробляти і аналізувати в рамках методу; використовувати отримані результати в практичних цілях для розробки нових матеріалів, явищ і процесів в них, оцінки і прогнозування їх технологічних і експлуатаційних властивостей.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна

1. Шейко В.М. Організація та методика науково – дослідницької діяльності/В.М. Шейко, Н.М. Кушнаренко. К.: Знання-Прес, 2003. – 295 с.
2. Добров Г.М. Наука о науке / Г.М. Добров – К.: Наукова думка, 1998.-304 с
3. Бабицкий Л.Ф. Основы научных исследований/ Л.Ф.Бабицкий, В.М.Булгаков, Д.Г. Войтюк, В.И. Рябец.- К.: НАУ, 1999. – 228 с.
4. Гмошинский В.Г. Инженерное прогнозирование / В.Г. Гмошинский М.:Энергоиздат, 1982 – 208с.
5. Мушик Э. Методы принятия технических решений / Э. Мушик, П.Мюллер Пер. с нем. – М.: Мир, 1990-208с.

6. Полишко С.П. Управление качеством продукции/ С.П. Полишко, А.Л. Козлов – К.: Техніка, 1978. – 144 с.

7. Основы научных исследований./ Под ред. В.И.Крутова, В.В.Попова -М.: Высшая школа, 1989.- 400 с.

8. Остапчук Н.В. Основы математического моделирования процессов пищевых производств / Н.В.Остапчук – К.: “Вища школа”, 1981 – 304 с.

9. Вернон Будз. Как написать научную статью/ Будз Вернон //Техника и наука, 1978, NoNo2, 3, 4.
10. Айвазов Б.В. Основы газовой хроматографии / Б.В. Айвазов. -М.: Высшая школа,1977. -182 с.
11. Базарова В.И. Исследование продовольственных товаров / В.И. Базарова, Л А. Боровикова . – М.: Экономика, 1986. – 293 с.
12. Белокур И.П. Дефектология и неразрушающий контроль/ И.П. Белокур Киев: Выща школа, 1990. -206 с.
13. Васюкова А.Т. К вопросу о контроле качества продуктов из мясо-рыбногокотлетного фарша/ А.Т. Васюкова, А.И. Ярошева и др.//Тезисы доклада на Всесоюзной науч. конференции «Проблемы индустриализации общественного питания страны». г. Харьков, 1989.

14. Гуревич А.М. Физические основы радиационного контроля и диагностики/ А.М. Гуревич М.: Энергоатомиздат,1989. 168 с.16
15. Джейрам Р., Масс-спектрометрия. Теория и приложения / Р. Джейрам. Пер. с англ., М., 1979 – 367 с.
16. Ермаков И.Н. Методы и средства неразрушающего контроля качества/ И.Н. Ермаков, Ю.Я.Останин – М.: Высш. шк. ,1988, – 367 с.

17. Красников В.В. Спектральный люминесцентный анализ пищевых продуктов / В.В. Красников, Е.И. Тимошин и др.. – М.:Агропромиздат, 1987, – 287с.

18. Нахмансон М.С. Диагностика состава материалов рентгенодифракционными и спектральными методами/ М.С. Нахмансон, В.Г. Фекличев. – Л.: Машиностроение, 1990, – 356 с.

19. Качанов В.К. Неразрушающий контроль композиционных материалов. / Под ред. Качанов В.К., -М.: МЭИ,1991, – 137 с.
20. Ньюбури Д. Е. Основы аналитической электронной микроскопии / Д. Е.Ньюбури, Дж.М. Каулии и др.; пер. с англ. Под ред. Усикова М. П. – М.:Металлургия, 1990, – 583 с.
21. Слободснюк Г. И. Квадрупольные масс-спектрометры/ Г. И. Слободснюк, М , 1974.

Допоміжна

1. Бабицкий Л.Ф.,Булгаков В.М., Войтюк Д.Г., Рябец В.И. Основы научных исследований К.: НАУ, 1999. – 228 с.
2. Нарынян А.Р., Поздеев В.А. Основы научных исследований. К.:Изд – во Европейского унив – та, 2002. – 110 с.

3. Лудченко А.А., Лудченко Я.А., Примак Т.А. Основы научных исследований. К.: Знание, 2001. – 113 с.

4. Грушко И.М., Сиденко В.М. Основы научных исследований Харьков: Вища школа, 1983. – 224 с.
5. Завалишин Ф.С., Мацнев Н.Г. Методы исследований по механизации сельскохозяйственного производства. М.: Колос, 1982. – 231 с.
6. Гмошинский В.Г. Инженерное прогнозирование М.: Энергоиздат,1982- 208с.
7. Мушик Э., Мюллер П. Методы принятия технических решений Пер. с нем. – М.: Мир, 1990-208с.
8. Полишко С.П., Козлов А.Л. Управление качеством продукции К.:Техніка, 1978. – 144 с.
9. Налимов В.В. Теория эксперимента М.: «Наука», 1971 – 207с

10.Винарский М.С., Лурье М.В. Планирование эксперимента в технологических исследованиях К.: “Техніка”, 1975, – 165 с.

11.Остапчук Н.В.Основы математического моделирования процессов пищевых производств. К.: “Вища школа”, 1981 – 304 с.17

ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ

  1. Освітній портал ТДАТУ http://op.tsatu.edu.ua
  2. Наукова бібліотека ТДАТУ http://www.tsatu.edu.ua/biblioteka/
  3. Методичний кабінет кафедри ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика.
  4. Сайт кафедри ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика http://www.tsatu.edu.ua/ophv/
  5. Internet

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «Методи досліджень процесів та узагальнення їх результатів» для здобувачів ступеня вищої освіти «Магістр» зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» за ОПП «Галузеве машинобудування»

СИЛАБУС з навчальної дисципліни «МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРОЦЕСІВ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ ЇХ РЕЗУЛЬТАТІВ»

ВІСКОЗИМЕТРІЯ

РЕФРАКТОМЕТРІЯ

ГРАВІМЕТРИЧНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

МЕТОДИ ВИМІРЮВАННЯ ЧАСТОТ ОБЕРТАННЯ ВАЛІВ

МЕТОДИ І ЗАСОБИ ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУР

ЕЛЕКТРОННА МІКРОСКОПІЯ

МІКРОСКОПІЯ

ПОЛЯРИМЕТРІЯ

КОЛОРИМЕТРИЧНІ І СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ

ТЕНЗОМЕТРУВАННЯ

ХРОМАТОГРАФІЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ

ПІДСУМКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА РОБОТА НАД ДОПОВІДДЮ

ОФОРМЛЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

СКЛАДАННЯ, ОФОРМЛЕННЯ І ПОДАЧА ЗАЯВКИ НА ВИДАЧУ ПАТЕНТА НА ВИНАХІД

СПОСОБИ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗАЛЕЖНОСТЕЙ І ПІДБІР ЕМПІРИЧНИХ ФОРМУЛ

РОБОТА З ПЕРІОДИЧНИМИ ВИДАННЯМИ ТА КАТАЛОГАМИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ОБРОБКА РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Змістовий модуль 1 Конспект лекцій

Змістовий_модуль_2 Конспект лекцій

Форма звіту лабораторних робіт

Методичні рекомендації щодо організації самостійної роботи