Метою навчальної дисципліни «Проектування переробних підприємств з основами будівництва» у 8 семестрі 4 курсу є висвітлення наукових основ проектування та розрахунку сучасних потоково-технологічних ліній, машин та апаратів, механізмів та пристроїв для переробних виробництв.
Завданням дисципліни є:
отримання компетентності з проектування ліній та цехів харчових виробництв з визначенням всіх площ виробництва, кількості обслуговуючого персоналу та витрати енергетичних ресурсів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- вимоги до процесу проектування; класифікацію та склад підприємств по переробці сільськогосподарської продукції, особливості їх проектування; нормативну базу проектування.
- склад документації для розробки проекту переробного підприємства, принципи планування та компонування основних виробничих цехів переробки тваринної продукції.
- методику техніко-економічного обґрунтування при проектуванні технологічних процесів, стадії проектування та основні поняття при проектуванні переробних підприємств.
- склад документації для розробки проекту переробного підприємства, принципи планування та компонування основних виробничих цехів переробки рослинної продукції.
- методику вибору та обґрунтування технології виробництва заданої продукції, методику розрахунку об’ємів переробки сировини, вимоги до сировини та технологічного процесу.
- методику розрахунку та підбору обладнання при проектуванні технологічного процесу переробних підприємств.
- методику побудов графіку роботи обладнання та графіку організації виробничих процесів.
- умовні позначення технологічного обладнання переробних підприємств
- методики розрахунку потреб електроенергії, опалення; вентиляції, кондиціонування, водопостачання, каналізації та вимоги до охорони навколишнього середовища від промислових забруднень.
- класифікацію приміщень за призначенням
- методику розрахунку та номенклатуру виробничих приміщень переробного підприємства.
- методику розрахунку та номенклатуру складських, допоміжних та підсобних приміщень пер. підприємства.
- вимоги до компонування виробничих приміщень підприємств різних типів,
- вимоги до компонування технологічного обладнання.
- вимоги до проектування генерального плану переробного підприємства,
вміти:
- приймати планувальні рішення при проектуванні переробних підприємств.
- розробляти та обґрунтовувати завдання на проектування технологічних процесів переробних підприємств.
- оформлювати нормативну документацію для проектування технологічних процесів переробних підприємств, за існуючою технологією та принципами компонування відділень спланувати виробничий цех переробки рослинної продукції.
- виконувати розрахунки потреби сировини для виробництва заданої продукції;
- аналізувати існуючі технології переробки сировини, обґрунтовувати оптимальну технологічну схему та режими виробництва заданої продукції,
- виконувати технологічні розрахунки за етапами зміни сировини в процесі переробки в готову продукцію.
- проводити розрахунку та підбір засобів механізації технологічного процесу переробного підприємства, що проектується.
- розробляти графіки організації виробничого процесу, узгодження роботи технологічного обладнання підприємства.
- проводити розрахунок витрат енергоресурсів, допоміжних матеріалів та кількості робітників.
- розробляти апаратурно-технологічні схеми.
- приймати проектні рішення, щодо проектування електромережі та санітарно-технічної частини переробного підприємства, що проектується.
- обґрунтовувати склад приміщень переробного підприємства
- проводити розрахунки площ виробничих приміщень переробного підприємства.
- проводити розрахунки площ складських, допоміжних та підсобних приміщень пер. підприємства.
- проводити компонування приміщень на плані переробного підприємства.
- розробляти план цеху переробного підприємства, що проектується.
- проводити компонування об’єктів на генеральному плані переробного підприємства.
- розробляти генеральний план переробного підприємства, що проектується.
ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ
- Освітній портал ТДАТУ http://op.tsatu.edu.ua
- Наукова бібліотека ТДАТУ http://www.tsatu.edu.ua/biblioteka
- Методичний кабінет кафедри ОПХВ.
- Науково-технічна бібліотека кафедри ОПХВ http://ophv.tsatu.edu.ua
- Джерела мережі Internet.