Мета дисципліни полягає у визначенні методів, способів і принципів використання інструментальних методів аналізу складу, структури і властивостей матеріалів, явищ і процесів в них на різних стадіях здобуття, обробки, переробки і експлуатації обладнання харчових виробництв.
Завданнями дисципліни є:
– здобуття і закріплення теоретичних і практичних знань в області фізичних і физико-хімічних явищ і процесів, які лежать в основі найбільш важливих методів дослідження складу, структури і властивостей матеріалів і сировини харчових виробництв;
– розуміння принципів пристрою і роботи типових приладів і апаратури, використовуваних в методика досліджень харчових виробництв, способів приготування і підготовки зразків, обробки і аналізу реєстрованих характеристик і джерел можливих помилок, визначення точності експериментів і їх обмежень;
– придбання знань і навиків за оцінкою можливостей методів і їх практичному використанню в дослідженні матеріалів харчових виробництв, процесів і явищ в них.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- фізичні явища, лежачі в основі методів дослідження і контролю складу, структури і властивостей матеріалів, покриттів і процесів в них, класифікацію методів за цими явищами;
- принцип роботи і конструкцію типових пристроїв і приладів, використовуваних в даних методах досліджень і випробувань;
- практичні можливості методів і використовуваної апаратури в дослідженні і контролі складу, структури і властивостей матеріалів і покриттів, явищ і процесів в них на різних стадіях здобуття, обробки, переробки і експлуатації.
- види експерименту, стадії розробки плану-програми експерименту, методи обробки та аналізу опитних даних, випадки результатів експерименту,
- стадії регресійного аналізу, порядок перевірки опитних даних на адекватність, види та етапи повнофакторного експерименту,
- інтерпретацію результатів повного факторного експерименту,
- види публікацій, структура наукової публікації та доповіді, структура написання наукової статті.
вміти:
- проводити необхідні експерименти;
- отримувати результати, їх обробляти і аналізувати в рамках методу;
- використовувати отримані результати в практичних цілях для розробки нових матеріалів, явищ і процесів в них, оцінки і прогнозування їх технологічних і експлуатаційних властивостей;
- представляти функціональні залежності в табличному, аналітичному і графічному вигляді;
- апроксимувати функції методом найменших та середніх квадратів;
- працювати з періодичними виданнями, джерелами патентами та каталогами;
- перевіряти на наявність грубих похибок;
- аналізувати й оформлювати результати наукових досліджень.
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА
Основна
- Шейко В.М. Організація та методика науково – дослідницької діяльності/ В.М. Шейко, Н.М. Кушнаренко. К.: Знання-Прес, 2003. – 295 с.
- Добров Г.М. Наука о науке / Г.М. Добров – К.: Наукова думка, 1998.- 304 с
- Бабицкий Л.Ф. Основы научных исследований/ Л.Ф.Бабицкий, В.М.Булгаков, Д.Г. Войтюк, В.И. Рябец.- К.: НАУ, 1999. – 228 с.
- Гмошинский В.Г. Инженерное прогнозирование / В.Г. Гмошинский М.: Энергоиздат, 1982 – 208с.
- Мушик Э. Методы принятия технических решений / Э. Мушик, П.Мюллер Пер. с нем. – М.: Мир, 1990-208с.
- Полишко С.П. Управление качеством продукции/ С.П. Полишко, А.Л. Козлов – К.: Техніка, 1978. – 144 с.
- Основы научных исследований./ Под ред. В.И.Крутова, В.В.Попова -М.: Высшая школа, 1989.- 400 с.
- Остапчук Н.В. Основы математического моделирования процессов пищевых производств / Н.В.Остапчук – К.: “Вища школа”, 1981 – 304 с.
- Вернон Будз. Как написать научную статью/ Будз Вернон //Техника и наука, 1978, №№2, 3, 4.
- Айвазов Б.В. Основы газовой хроматографии / Б.В. Айвазов. -М.: Высшая школа,1977. -182 с.
- Базарова В.И. Исследование продовольственных товаров / В.И. Базарова, Л А. Боровикова . – М.: Экономика, 1986. – 293 с.
- Белокур И.П. Дефектология и неразрушающий контроль/ И.П. Белокур – Киев: Выща школа, 1990. -206 с.
- Васюкова А.Т. К вопросу о контроле качества продуктов из мясо-рыбного котлетного фарша/ А.Т. Васюкова, А.И. Ярошева и др.//Тезисы доклада на Всесоюзной науч. конференции «Проблемы индустриализации общественного питания страны». г. Харьков, 1989.
- Гуревич А.М. Физические основы радиационного контроля и диагностики/ А.М. Гуревич М.: Энергоатомиздат,1989. 168 с.
- Джейрам Р., Масс-спектрометрия. Теория и приложения / Р. Джейрам. Пер. с англ., М., 1979 – 367 с.
- Ермаков И.Н. Методы и средства неразрушающего контроля качества/ И.Н. Ермаков, Ю.Я.Останин – М.: Высш. шк. ,1988, – 367 с.
- Красников В.В. Спектральный люминесцентный анализ пищевых продуктов / В.В. Красников, Е.И. Тимошин и др.. – М.:Агропромиздат, 1987, – 287 с.
- Нахмансон М.С. Диагностика состава материалов рентгенодифракционными и спектральными методами/ М.С. Нахмансон, В.Г. Фекличев. – Л.: Машиностроение, 1990, – 356 с.
- Качанов В.К. Неразрушающий контроль композиционных материалов. / Под ред. Качанов В.К., -М.: МЭИ,1991, – 137 с.
- Ньюбури Д. Е. Основы аналитической электронной микроскопии / Д. Е. Ньюбури, Дж.М. Каулии и др.; пер. с англ. Под ред. Усикова М. П. – М.: Металлургия, 1990, – 583 с.
- Слободснюк Г. И. Квадрупольные масс-спектрометры/ Г. И. Слободснюк, М , 1974.
Допоміжна
- Бабицкий Л.Ф.,Булгаков В.М., Войтюк Д.Г., Рябец В.И. Основы научных исследований К.: НАУ, 1999. – 228 с.
- Нарынян А.Р., Поздеев В.А. Основы научных исследований. К.: Изд – во Европейского унив – та, 2002. – 110 с.
- Лудченко А.А., Лудченко Я.А., Примак Т.А. Основы научных исследований.К.: Знание, 2001. – 113 с.
- Грушко И.М., Сиденко В.М. Основы научных исследований Харьков: Вища школа, 1983. – 224 с.
- Завалишин Ф.С., Мацнев Н.Г. Методы исследований по механизации сельскохозяйственного производства. М.: Колос, 1982. – 231 с.
- Гмошинский В.Г. Инженерное прогнозирование М.: Энергоиздат, 1982- 208с.
- Мушик Э., Мюллер П. Методы принятия технических решений Пер. с нем. – М.: Мир, 1990-208с.
- Полишко С.П., Козлов А.Л. Управление качеством продукции К.: Техніка, 1978. – 144 с.
- Налимов В.В. Теория эксперимента М.: «Наука», 1971 – 207с
- Винарский М.С., Лурье М.В. Планирование эксперимента в технологических исследованиях К.: “Техніка”, 1975, – 165 с.
- Остапчук Н.В. Основы математического моделирования процессов пищевых производств. К.: “Вища школа”, 1981 – 304 с.
ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ
- Освітній портал ТДАТУ http://op.tsatu.edu.ua/course/view.php?id=1814
- Наукова бібліотека ТДАТУ http://www.tsatu.edu.ua/biblioteka/
- Методичний кабінет кафедри ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика.
- Сайт кафедри ОПХВ ім. проф. Ф.Ю. Ялпачика http://www.tsatu.edu.ua/ophv/
- Internet
СИЛАБУС з навчальної дисципліни «Методи досліджень процесів і апаратів харчових виробництв»
Лекція 1 МЕТОДИ ВИМІРЮВАННЯ ОСНОВНИХ ФІЗИЧНИХ ВЕЛИЧИН
Лекція 2 ТЕНЗОМЕТРІЯ І ОСЦИЛОГРАФИ
Лекція 3 СПЕКТРОСКОПІЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ
Лекція 4 ТЕРМОМЕТРІЯ, ГРАВІМЕТРІЯ ТА ХРОМАТОГРАФІЯ
ВИЗНАЧЕННЯ АДГЕЗІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СИРОВИНИ ЗА ДОМОГОЮ ТЕНЗОМЕТРУВАННЯ
ГРАВІМЕТРИЧНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ