У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- класифікацію будов і споруд за основними ознаками: призначенням, довговічністю, кількістю поверхів, вогнестійкістю та матеріалом стін,
- основні елементи будівель та споруд,
- особливості застосування будівельних конструкцій та вимоги до них,
- методи визначення якості та основні вимоги до будівельних матеріалів та розчинів,
- призначення інженерних мереж,
- види огороджуючих конструкцій та загальні характеристики теплоносіїв,
- види та область застосування джерел водопостачання в харчовому виробництві,
- основні схеми систем холодного водопостачання і каналізації,
- види та область застосування санітарних правил в харчовому виробництві, основні вимоги до приміщень та обладнання.
- об’єкти, які підлягають санітарно – гігієнічним дослідженням на переробних та харчових підприємствах,
- суть і область застосування основних методів дослідження,
- шляхи зараження м’яса і м’ясних продуктів,
- основні параметри мікроклімату робочих місць, умови зберігання і обробки санітарного і спеціального одягу, наслідки і відповідальність за порушення правил особистої гігієни робітників на переробних та харчових підприємствах,
- суть і методи проведення дезінфекції, дезінсекції, дезінвазії, дезодорації і дератизації,
- причини виникнення мікробних і немікробних отруєнь, заходи боротьби з ними при виробництві та зберіганні харчових продуктів.
вміти:
- будівельні роботи по циклам виробництва,
- систематизувати споруди за основними ознаками,
- вибрати матеріали та в’яжучі речовини для різних видів будівельних робіт,
- обґрунтовано вибрати типи внутрішнього обладнання залежно від призначення споруди,
- обґрунтувати вибір схеми водопостачання, каналізації та опалення в залежності від умов роботи підприємства при проектуванні переробних підприємств,
- розраховувати параметри системи опалення,
- обґрунтувати заходи профілактики харчових отруєнь,
- визначити необхідні профілактичні засоби для робітників підприємства,
- вибрати види і періодичність санітарно – гігієнічних заходів на підприємстві,
- визначити шляхи можливого мікробного зараження,
- обґрунтувати і вибрати методи відповідно до задачі санітарних досліджень на об’єктах переробних виробництв.
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА
Основні законодавчі та нормативно-правові акти
- Конституція України. Основний закон. – К., 1996.
- Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27.
- Про охорону здоров’я: Закон України. – К., 1992.
- Про охорону праці: Закон України. – К., 1992.
Основна
- Проектування та будівництво підприємств із виробництва і переробки продукції тваринництва. Навчальний посібник / Польовий Л.В., Яремчук О.С., Захаренко М.О. Вінниця: Вінницький національний аграрний університет, 2013
- Основи технологічного проектування промислових підприємств переробних галузей / А.П. Лозовський, О.М. Іванов, Т.В. Самойленко. Суми: Університетська книга, 2014. 320 с.
- Технологічне проектування м’ясо-жирових підприємств м’ясної промисловості: Навч. посібник / М.М. Клименко, В.М. Пасічний, М.М. Масліков / За ред.. проф. Клименка М.М. Вінниця: Нова книга, 2005. 384 с.
- Курсове та дипломне проектування обладнання переробних і харчових підприємств: Навчальний посібник / Богомолов О.В, Гурський П.В. Харків: 2005
Проектування підприємств плодоовочевої консервної промисловості (ВПТП-СГіП). К.: Мінсільгоспром України, 1996. Ч.1. 38 с
ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ
- Освітній портал ТДАТУ http://op.tsatu.edu.ua/login/index.php
- Наукова бібліотека ТДАТУ, методичні матеріали та електронні ресурси кафедри ОПХВ імені професора Ф.Ю. Ялпачика http://www.tsatu.edu.ua/ophv/.
- Інформаційно-пошукова правова система «Нормативні акти України (НАУ)» сайт. URL: http://www.nau.ua.
- Портал «Украина строительная: строительные компании Украины, строительные стандарты: ДБН ГОСТ ДСТУ» сайт. URL: http://www.budinfo.com.ua
ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНІ ЗАХОДИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
ВИБІР ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА
ВИВЧЕННЯ ОСНОВНИХ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИ- ВОСТЕЙ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ
КАРКАСИ ПРОМИСЛОВИХ СПОРУД ТА ЇХ ЕЛЕМЕНТИ
МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ СИСТЕМИ ОПАЛЕННЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ І ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНИХ ЗАХОДІВ
РОЗРАХУНОК І ВИБІР ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ ТА РОЗРОБКА ГРАФІКІВ РОБОТИ ПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА
РОЗРАХУНОК ПЛОЩ ВИРОБНИЧИХ, СКЛАДСЬКИХ, ДОПОМІЖНИХ ТА ПІДСОБНИХ ПРИМІЩЕНЬ ПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА
САНІТАРНІ ЗАХОДИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПО ПЕРЕРОБЦІ ЗЕРНА
ТЕХНОЛОГІЧНІ РОЗРАХУНКИ ПРИ ПЕРЕРОБЦІ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА
ТЕХНОЛОГІЧНІ РОЗРАХУНКИ ПРИ ПЕРЕРОБЦІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА