25 лютого в історії Мелітополя стало важливою датою. Вперше в історії у нашому місті, за ініціативи народного депутата України Сергія Мінька та у партнерстві з Міністерством охорони довкілля та природних ресурсів України, Агентством з міжнародного співробітництва USAID «Економічна підтримка Східної Європи», Українським фондом соціальних інвестицій та обласною державною адміністрацією, проходив Азовський форум регіонального розвитку Мелітопольщини.

У формі взяли участь представники Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Серед них: ректор Володимир Кюрчев, директор інституту підвищення кваліфікації ТДАТУ Геннадій Подшивалов, Голова Басейнової ради річок Приазов’я, завідувач кафедри геоекології і землеустрою Сергій Мовчан, проректор з наукової роботи Оксана Єременко та науковці кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи.

Форум відбувся за трьома тематичними напрямками. У першому учасники форуму обговорили стратегічне планування, яке увійде в основу пріоритетів розвитку Мелітольщини до 2023 року та можливість залучення інвестицій для реалізації проєктів розвитку громад. Міський голова Мелітополя Іван Федоров розповів про успішні практики залучення інвестицій в інфраструктуру Мелітополя.

Другий напрямок – «Інвестиції як інструмент реалізації проєктів розвитку громад» був присвячений туризму і інфраструктурних проєктів, які можуть стати ефективними механізмами залучення інвестицій на територію.

Ще одне з важливих питань – екосистема узбережжя Азовського моря, екологічні проблеми регіону та шляхи їх вирішення, піднімалися у третьому блоці форума. Мова йшла про рибне господарство та екологію Азовського моря, стан річок Приазов’я та проблеми функціонування об’єктів природно-заповідного фонду прибережних територій Азовського регіону. За підсумками Форуму було підписано Меморандум про співпрацю між учасниками масштабного стратегічного заходу.

На форумі кафедра ХТ та ГРС ТДАТУ представляла крафтову продукцію та послуги. Усі учасники та гості змогли продегустувати крафтову продукцію, виготовлену на базі лабораторії технології первинної обробки і зберігання продуктів рослинництва НДІ «Агротехнологій та екології» ТДАТУ. Черешневі цукати, вино, джеми функціонального призначення, а також натуральний органічний мед з університетської пасіки були представлені на Форумі, як головний гастрономічний спеціалітет Мелітопольського регіону.

Денис Водоп’янов, начальник РВВ “Агро Таврія”