Банківська система є важливою складовою фінансової системи країни. Від її розвитку залежить, у першу чергу, вартість та обсяг позикового капіталу, як основного джерела інвестиційного та інноваційного розвитку країни. Підготовка фахівців для банківського сектору є одним із напрямів роботи кафедри «Фінанси, банківська справа та страхування» Таврійського державного агротехнологічного університету.

Протягом останніх років банківська система України перебуває у стані реформування, що спричинило значні зміни в організації діяльності банківських установ. Це зумовлює удосконалення існуючих підходів в організації навчального процесу.

Сучасний працівник банку повинен знати законодавчу базу та нормативно-правові документи, що регламентують банківську діяльність; особливості ведення традиційних банківських операцій; орієнтуватись у широкому асортименті банківських продуктів та послуг; бути комунікативним та вільно спілкуватись з клієнтами; швидко реагувати на зміну факторів зовнішнього та внутрішнього середовища. Оволодіти вищезазначеними практичними навичками можливо тільки під час оптимального поєднання теоретичної та практичної частини курсу підготовки студента. Під час виконання практичних занять в стінах університету отримати весь спектр практичних навичок неможливо з різних причин, зокрема, відсутність відповідного програмного забезпечення; неможливість спілкування з реальними клієнтами в реальних умовах тощо.

Вирішення цієї проблеми стало можливим із запровадженням у ТДАТУ дуальної форми навчання, яка передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти з навчанням на робочих місцях для набуття певної кваліфікації.

Отже, в рамках запровадження дуальної форми навчання на кафедрі «Фінанси, банківська справа та страхування» було укладено Договори про співробітництво та  Договори про виробниче навчання наступних студентів:

  • Подзолков Олександр Павлович – ПАТ «Альфа – Банк» Якимівське відділення;
  • Ібрагімова Зєра Ділявєровна – ПАТ «Ощадбанк» центральне відділення м. Мелітополь, Запорізької області;
  • Івасюк Ольга Юріївна – ПАТ «Ощадбанк» відділення № 292 , м. Мелітополь;
  • Щевелєва Ольга Віталіївна – ПАТ «Ощадбанк» № 364 м. Мелітополь, Запорізька обл.;
  • Рогач Анастасія Юріївна – Запорізьке обласне управління АТ «Ощадбанк» (ТВБВ # 10007/0296), м. Мелітополь, Запорізької обл.;
  • Нємцева Ольга Іванівна – АТ КБ «Приватбанк», Бердянське відділення №6 Запорізького РУ, м. Бердянськ, Запорізької обл.;
  • Орлова Вікторія Євгенівна – ПАТ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» м. Мелітополь, Запорізької обл.

Під час дуального навчання студенти приймають участь у виконанні наступних банківських операцій: відкриття та обслуговування банківських рахунків; переказ коштів; продаж-купівля іноземної валюти; оформлення кредитів, депозитів та страхових продуктів; надання консультацій клієнтам банку щодо послуг та тарифів.

У свою чергу, фахівці зазначених банківських установ залучаються до участі у проведенні лекційних та практичних занять зі студентами спеціальності. Так, неодноразово, кафедра запрошувала керівника відділення ПАТ «ІндустріалБанк» – Ярову Тетяну Миколаївну, спеціаліста «Центр розвитку бізнесу №4» Запорізького РУ ПАТ «Приватбанк» Кобякову Наталію, керівника Якимівського відділення ПАТ «АЛЬФА-Банк» Старік Людмилу В’ячеславівну.   

За результатами дуального навчання студенти проходять атестацію та отримують атестаційний лист, в якому керівник студента від банківського відділення дає характеристику якості виконання робіт, визначає недоліки в теоретичній підготовці студента, надає пропозиції щодо підвищення рівня організації дуального навчання, має право розробити пропозиції щодо коригування навчальних планів та освітніх програм.

У подальшій роботі кафедра фінансів, банківської справи та страхування планує розширити напрями співробітництва з провідними фаховими установами та організаціями міста і області з метою підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю.

 За матеріалами: колектив кафедри «Фінанси, банківська справа

 та страхування»