Сьогодні Мелітополь святкує одне з головних своїх свят – День визволення міста. 23 жовтня 1943 року останній фашист був вигнаний з Мелітополя.

Мелітополь був окупований два довгих роки, за цей час було розстріляно більше 14 тисяч жителів, на території міста збудовано кілька тюрем та концентраційний табір. Нацистами була збудована оборонна лінія «Вотан», де основним опорним пунктом був Мелітополь. Для фашистів дуже важливо було захопити наше місто, адже саме через нього проходить залізниця в напрямках Запоріжжя та Криму.

Десять днів і ночів тривала боротьба за визволення міста, 23 жовтня 1943 року над Мелітополем піднявся Прапор Перемоги. За подвиги, здійснені в ході Мелітопольської операції, 87 бійців і командирів удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Їх імена носять вулиці нашого міста.

Пам’ять загиблих під час визволення Мелітополя сьогодні на мітингу хвилиною мовчання вшанували керівництво, викладачі та студенти Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. На площі Слави перед головним корпусом в 1973 році, було відкрито пам’ятник викладачам і студентам, загиблим у роки війни з фашистськими окупантами 1941-1945 років. 45 прізвищ героїв – викладачів і студентів, які віддали своє життя за мир на рідній землі. З іншого боку площі встановлено пам’ятник Герою Радянського Союзу, який був випускником нашого університету. Наприкінці мітингу до цих пам’ятних місць були покладені живі квіти.

Вічна слава героям!