20 вересня 2021 року у Запоріжжі на стадіоні «Локомотив» спортивного комплексу «Спартак-КПУ» відбулося справжнє спортивне свято для всіх шанувальників та прихильників фізичної культури і спорту – урочистий захід, присвячений Дню фізичної культури і спорту в Україні та Міжнародному дню студентського спортув програмі Олімпійського тижня, запрошення на який отримали всі студенти вищих навчальних закладів Запорізької області, студенти закладів фахової передвищої освіти та учні закладів професійної/професійно-технічної освіти.

Зазначимо, що таким чином Запоріжжя доєдналося до національного святкування Міжнародного дня студентського спорту, який в Україні відзначають з 2018 року. Цього дня аналогічні спортивно-масові заходи відбулися в усіх обласних центрах України.

20 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день студентського спорту. Саме у 2015 році Міжнародна федерація студентського спорту (FISU) запропонувала ЮНЕСКО відзначати на міжнародному рівні день, присвячений студентському спорту. Ця пропозиція була схвалена державами-членами ЮНЕСКО в листопаді 2015 року на 38-й сесії Генеральної конференції в Парижі, внаслідок чого 20 вересня був оголошений Міжнародним днем студентського спорту. У ряді країн світу цей день збігається з початком навчального року. Крім того, 20 вересня 1924 року відбувся перший Студентський чемпіонат світу.

Від нашого університету, завдяки фінансовій підтримці ректора ТДАТУ, д.т.н., професора Володимира Кюрчева та голови профспілкового комітету нашого навчального закладу Миколі Андрущенку, честь представляти рідну альма-матер випала членам збірної команди ТДАТУ по футболу (головний тренер – к.т.н., доцент Михайло Зоря) та спортивним активістам Студентської ради ТДАТУ під керівництвом старшого викладача кафедри фізичного виховання і спорту Олександра Мілаєва.
Свято стартувало з масової руханки, яку провели студенти та викладачі Національного університету «Запорізька політехніка» для всіх присутніх на спортивному святі. Як зазначили учасники цього флеш-мобу, такий захід значно підняв настрій та надав наснаги на залишок всього робочого дня.

Також в рамках відзначення Міжнародного дня студентського спорту були проведені обласні змагання з мікрофутзалу серед студентів закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти – участь в них взяли 16 команд.
Наша команда була представлена 5 гравцями збірної команди ТДАТУ по футболу: Станіслав Шевчук (31 АІ), Владислав Шевчук (31 АІ), Олександр Воробйов (11 САІ), Олександр Денисенко (21 СВ) та Віталій Пельтек (31 МК).

Мікрофутзал – це один з різновидів мініфутболу, грають в який команди складені лише з трьох виконавців, без воротарів.
Наші хлопці одержали три перемоги поспіль (4:0, 1:0 (по пенальті) та 1:0), і поступились лише в фіналі турніру команді Запорізького національного університету «Надія ЗНУ» з рахунком 1:2. Таким чином, збірна команда ТДАТУ з мікрофутзалу – чинний срібний призер Запорізької області серед студентів.

Наші хлопці після гри зазначили, що турнір з мікрофутзалу пройшов в теплій дружній атмосфері, приніс безліч незабутніх емоцій і дав можливість проявити силу духу і прагнення до перемоги. Крім того, участь у подібних спортивних змаганнях – це відмінний привід нагадати про важливість здорового способу життя і своїм прикладом показати значимість спорту для здоров’я.

Кафедра фізичного виховання і спорту та спортивний клуб ТДАТУ вітає збірну команду ТДАТУ по мікрофутзалу на чолі з тренером Зорею Михайлом Віталійовичем з прекрасним результатом. Молодці, бажаємо рухатися вперед і підкорювати все нові і нові п’єдестали. Домагатися найкращих результатів і бути лідерами. Нехай вам, завжди супроводжує синій птах удачі і приємний аромат перемоги.

Олексій Нестеров,
старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту