Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного – став представником аграрних закладів вищої освіти сходу України, де буде реалізовуватися магістерська програма «Агрокебети». Основні етапи її впровадження обговорювалися на круглому столі. Його учасниками стали керівництво ТДАТУ, координатори програми «Агрокебети», а також керівники агропромислових підприємств нашого регіону.

Магістерська програма «Агрокебети» в нашому університеті буде реалізовуватися на факультеті агротехнологій і екології. Декан факультету Ірина Іванова наголосила, що факультет повністю готовий до впровадження цього проекту. Вже розроблений попередній план навчального процесу, в якому чітко розписані теоретичний та практичний блоки.  Готувати студентів цієї програми будуть враховуючи потреби аграріїв, адже головна її мета – випустити висококваліфікованого фахівця зі стовідсотковим працевлаштуванням. Координаторам програми «Агрокебети»  від ТДАТУ буде завідувачка кафедри рослинництва ім. професора В.В. Калитки Оксана Єременко.

Координатор роботи з регіональними закладами вищої освіти з реалізації програми «Агрокебети» Алла Кравченко та  керівник освітнього проекту «Агрокебети» Анатолій Циркун, звертаючись до керівників агропромислових підприємств, розповіли об особливостях даного проекту.

Присутні за круглим столом голова Запорізької обласної організації Аграрний союз України Анатолій Тиховод, керівник ТОВ «Агро-Сервіс» Микола Бандура,  керуючий виробництвом ТОВ «СПП Лана» Олексій Верещага готові стати партнерами магістерської програми «Агрокебети», однак за певних умов. Головна з них – студент готовий буде присвятити роботі в цій компанії після закінчення університету:

– Ми створюємо умови для студентів, які проходять у нас практику, знайомимо їх з виробництвом, докладаємо максимум зусиль, аби молодим фахівцям було цікаво розвивати аграрну галузь. Однак, нажаль, у більшості випадків, після проходження практики вони зникають. Хотілося б мати певні гарантії, що ми отримаємо спеціаліста, який буде працювати у нас й надалі, – зазначив Олексій Верещага.

Керівники проекту «Агрокебети» та ТДАТУ запевнили аграріїв, що відбір студентів, які будуть брати участь у проекті, буде дуже ретельний. Головна умова – це готовність майбутнього спеціаліста пов’язати своє життя з роботою в аграрній галузі.

Аграрії півдня України надали ще одну пропозицію, – готувати фахівців у напрямку садівництва. Бо саме ця галузь найпоширеніша у нашому регіоні.

Денис Водоп’янов, начальник РВВ «Агро Таврія»