У конференц-залі Центру надання адміністративних послуг відбувся круглий стіл щодо презентації концепції музею Черешні, який з’явиться в Мелітополі вже в наступному році. Чим дивуватиме Мелітополь туристів, гостям розповіла експерт розвитку туристичної індустрії, доктор економічних наук, виконавчий директор Асоціації індустрії гостинності України Ганна Романова, яка і приготувала концепцію.

Участь у заході взяла і завідувачка музею історії Таврійського державного агротехнологічного університету Людмила Петрова. І це не випадково, адже ТДАТУ має безпосереднє відношення до символу Мелітополя – черешні. Саме завдяки ініціативи науковців Таврійського ДАТУ, було зареєстровано географічний бренд «Мелітопольська черешня». На факультеті агротехнологій та екології проводять дослідження цієї солодкої ягоди та розробляють нові рецепти для створення брендової продукції.

Музей Черешні буде розташований в історичному центрі Мелітополя по вул. Грушевського, 16, неподалік від мелітопольського міського краєзнавчого музею, в будівлі старої аптеки. Головне завдання, щоб цей невеликий за площею музей, став великим по наповненню і значенням для Мелітополя і всієї України.

«Ідея гастрономічних музеїв в світі не нова. Так, у Великобританії є єдиний в світі музей гірчиці, в Бельгії – музей Картоплі Фрі, у Франції – музей Фуа-гра, в Італії – музей М’яса, а в Одесі – музей Шабських вин. У всіх цих музеях можна дізнатися історію продуктів, відвідати дегустаційний зал, придбати сувеніри, брендовану продукцію, зробити фотографії в тематичних фотозоні, в загальному, провести час з користю. Саме таким музеєм повинен стати унікальний музей Черешні в Мелітополі», – зазначила Анна Романова.

Для створення музею знадобиться залучити з різних джерел понад 10 млн грн. Планується, що в музеї будуть впроваджені сучасні смарт-технології, контактні скульптури, діорами і мінімум 50 експонатів. Також планується пропонувати відвідувачам мінімум 30 видів оригінальних сувенірів.

За словами Анни Романової, музей черешні повинен приймати близько 100 тисяч відвідувачів на рік, і вже за перший рік роботи повинен принести 5 млн. грн.

Перший заступник міського голови Ірина Рудакова повідомила, що в Мелітополі розроблена «дорожня карта» з розвитку в місті туристичного напрямку.

Уздовж вул. Грушевського, де буде відкрито музей Черешні, планується висадити сакури, встановити біля музею тематичну скульптуру, висвітлити вулицю ліхтарями у вигляді черешень, і встановити лавочки за рахунок коштів благодійників.

При цьому на кожній лавочці буде вказано, хто її придбав і з якого приводу. Також заплановано виготовлення фото зони «Melitopol loves U» з серцем у вигляді черешні. Зроблені світлини прославлять наше місто і музей Черешні у соцмережах, що підніме імідж Мелітополя, як туристичного міста.

Урочисте відкриття музею Черешні заплановано на червень 2022 року – до фестивалю «Черешньово».

Редакційно-видавничий відділ