З 1 березня 2021 року в Україні розпочав діяти ДСТУ 7152:2020 (ISO 8:2019, NEQ; ISO 18:1981, NEQ; ISO 215:1986, NEQ) «Інформація та документація. Видання. Оформлення публікацій у журналах і збірниках».

Осучаснений стандарт підготовлено ДУ «Книжкова палата України імені Івана Федорова». Він враховує положення міжнародних стандартів ISO 8:1977 Documentation. Presentation of periodicals (Документація. Оформлення періодичних видань), ISO 18:1981 Documentation. Contents list of periodicals (Документація. Cторінка змісту періодичних видань), ISO 215:1986 Documentation. Presentation of contributions to periodikals and other serials (Документація. Оформлення статей у періодичних та інших серіальних виданнях).

Стандарт поширюється на публікації у періодичних і продовжуваних виданнях, зокрема в текстових наукових, науково-практичних журналах і збірниках наукових праць, на різних носіях інформації. Стандарт адресований редакціям наукових установ і закладів вищої освіти, видавцям, організаціям, які випускають періодичні та продовжувані видання, незалежно від їхнього відомчого підпорядкування, організаційно-правових форм господарювання й форм власності.

Новий національний стандарт рекомендує вказувати у журналах DOI, ORCID, а також затверджує нові правила оформлення пристатейних списків літератури. Стандарт визначає положення щодо складу, порядку подання та розміщування елементів редакційно-видавничого оформлювання.

Даний стандарт скасовує чинність національного стандарту ДСТУ 7152:2010 Інформація та документація. Видання. Оформлення публікацій у журналах і збірниках.

ДСТУ 7152:2020 не має у відкритому доступі. Зі стандартом можна ознайомитись тільки на платній основі. Бібліотека дякує проректору з наукової роботи, д.с.г.н, професорці Оксані Єременко у сприянні придбання даного стандарту для бібліотеки.

Всі, хто бажає ознайомитись з ДСТУ 7152:2020 можуть звертатись до наукової бібліотеки, каб. 20.

Наталя Семенюк,
зав. відділом науково-бібліографічної
та інформаційної роботи