ДУ «Український інститут інтелектуальної власності» (УКРПАТЕНТ) представив результати діяльності у сфері промислової власності, а також показники винахідницької активності національних заявників за 2020 рік.

ТДАТУ посів перше місце серед ЗВО, підпорядкованих МОН України, перше місце серед аграрних ЗВО і друге місце серед усіх ЗВО України (2019 – 3 місце)

Перша п’ятірка ЗВО за кількістю заявок на винаходи і корисні моделі виглядає наступним чином:

– ТДАТУ- 205;
– НУБІП – 98;
– Вінницький національний технічний університет -71;
– Ужгородський національний університет – 66;
– НУ «Львівська політехніка – 64

У 2020 році на загальну картину в Україні у сфері інтелектуальної власності вплинули фактори, пов’язані з пандемією, що призвело до суттєвої трансформації показників у глобальному вимірі. Активність у поданні заявок на ОПВ зменшилася на майже на 20 % порівняно з попереднім роком.

Найбільш активними у 2020 році серед національних заявників-юридичних осіб були організації, які працюють у галузі «Освіта». Так, закладами освіти подано 2 748 заявок на винаходи і корисні моделі, науковими організаціями – 691 заявка, і лише 521 заявка припадає на інші галузі. Винахідницька активність у промисловості залишається низькою, промисловими підприємствами подано 190 заявок на винаходи і корисні моделі (проти 271 заявки в попередньому році), що становить 4,8 % від загальної кількості поданих заявок.

Заявниками МОН протягом аналізованого періоду подано 1 947 заявок (49,2 % від загальної кількості заявок, поданих юридичними особами); МОЗ України – 701 (17,7 %); НАН України – 358 (9,0 %); Національної академії аграрних наук України – 157 заявок (4,0 %); Національної академії медичних наук України – 139 (3,5 %).

Науковці Таврійського державного агротехнологічного університету активно реалізовують наукові ідеї через винахідницьку продукцію. У першу чергу, це патенти винаходи і корисні моделі, авторські права на наукові твори і захищають їх охоронними документами.

За результатами виконання науково-дослідних програм у 2020 році 65 співробітників та 15 студентів університету подали 174 заявки на захист інтелектуальної власності, з них: 143 заявки на корисну модель та 31 заяву на захист авторських прав на науковий твір.

У 2020 р. співробітниками університету отримано 103 охоронних документи, з них: 3 патента на винахід, 92 патента на корисну модель та 20 свідоцтв на авторське право на науковий твір. Крім того, на кінець 2020 року одержано 94 висновка про видачу патенту.

Якщо розглядати активність винахідницької діяльності у розрізі факультетів, то слід зазначити найактивніший серед них:

– АТЕ
– МТФ

Серед кафедр:

– Цивільна безпека (завідувач – к.т.н., проф. Юрій Рогач);
– Геоекологія та землеустрій (завідувач – к.т.н., доц. Сергій Мовчан);
– Машиновикористання в землеробстві (завідувач – к.т.н., доц. Володимир Кувачов);
– Обладнання переробних і харчових виробництв імені Ф.Ю. Ялпачика (завідувач – д.т.н., проф. Кирило Самойчук);
– Сільськогосподарські машини (завідувач – д.т.н. Олександр Караєв);
– кафедра Електротехнологія і теплові процеси (завідувач – к.т.н., доц. Юлія Постол).

Активізувалась робота по захисту авторських прав. До науковців ФЕБ приєднались кафедра Іноземні мови (завідувач – ст. викл. Світлана Симоненко), кафедра Суспільно-гуманітарні науки (завідувач – к.філол.н., доц. Оксана Максимець), кафедра Технічна механіка та комп’ютерна проектування імені професора В.М. Найдиша( завідувач – к.т.н., доц. Олександр Вершков), кафедра Технічний сервіс та системи АПК, (завідувач – к.т .н., доц. Андрій Смєлов), кафедра Геоекологія та землеустрій (завідувач – к.т.н., доц. Сергій Мовчан).

Неоціненну допомогу винахідникам ТДАТУ надає відділ з питань інтелектуальної власності та інформації, створений при науково-дослідній частині (НДЧ) університету. Провідні інженери відділу Людмила Богданова та Валентина Гончарова – досвідчені фахівці з великим досвідом роботи. Багаторічний системний характер співробітництва науковців ТДАТУ з цим відділом поступово приніс свої вагомі творчі результати. У підсумку загальний їх доробок нині перевищив позначку 1000!. Понад десяти років науковці-винахідники ТДАТУ щорічно отримують більше 100 документів на інтелектуальну власність. Відділ надає консультації щодо оформлення заявок на об’єкти інтелектуальної власності співробітникам університету, аспірантам, магістрантам, студентам. Вказані послуги пропонуються і поза межами університету.

Слід зазначити, що винахідницька діяльність є завершеною за умови її практичної реалізації (комерціалізації). З огляду на це у звітному році продовжувалась робота з пошуку потенційних інвесторів для фінансування робіт, пов’язаних з доведенням об’єктів права інтелектуальної власності до рівня товару, комерціалізації результатів наукової діяльності. Задля цього університет розмістив базу даних винаходів в Репозитарії ТДАТУ.

До винахідницької діяльності також активно долучаються і студенти ТДАТУ.

Аналіз даних перегляду патентної бази ТДАТУ ім. Дмитра Моторного показує на прояв до неї відповідного інтересу в усьому світі. В напрямку комерціалізації цього здобутку в університеті розроблено алгоритм першочергових кроків, направлених на практичну реалізацію зразків інтелектуальної власності.

Впродовж останніх років університет знаходиться на лідерських позиціях з винахідницької діяльності серед ЗВО України.

Детальніше за посиланням.

Ольга Білоцька,
відділ інформації та аналітики ЦІТІС;
за матеріалами НДЧ