Методи контролю харчових виробництв

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
1
2
Провідний викладач:
Здоровцева Любов Миколаївна

Метою дисципліни «Методи контролю харчових виробництв» навчити майбутніх фахівців правильно відбирати та готувати проби та підбирати відповідні методи контролю з урахуванням особливостей та якостей продовольчої сировини, напівфабрикатів та готової продукції.
Ця дисципліна базується на знаннях, що отримані студентами при вивченні фундаментального та професійно орієнтованого циклів: фізики, неорганічної, органічної, фізичної та колоїдної хімії, біохімії, комп’ютерної техніки та програмування, теоретичних основ харчових технологій. В подальшій фаховій підготовці студентів отримані знання будуть використані при вивченні наступних дисциплін зі спеціалізації.

Завдання навчальної дисципліни. Згідно освітньо-кваліфікаційної характеристики майбутнього фахівця ця дисципліна забезпечить опанування практичного застосування хімічних, фізичних та інших методів аналізу для дослідження продуктів харчування; підготувати студентів до більш поглибленого вивчення спеціальних технологічних дисциплін, виконання науково-дослідних, курсових та дипломних робіт.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен
знати:
– основних понять та визначень, що використовуються в методах контролю харчових виробництв;
– теоретичних основ, сутності, методик та критеріїв оцінки методів контролю якості харчових виробництв;
– загальних та спеціальних методів контролю якості, що застосовуються в харчовій промисловості та регламентовані нормативною документацією;
– вимог до якості харчових продуктів, які передбачені в діючій нормативній документації, та методів оцінки рівня якості;
– видів контролю якості продукції харчових виробництв;
– основних принципів вибору методів контролю якості харчових продуктів.
– методи визначення основних фізико-хімічних показників харчових продуктів з врахуванням особливостей їх хімічного складу;
– правила та методи відбору різних проб від об’єктів харчових виробництв;
– правила безпеки роботи у лабораторіях.
вміти:
– готувати та зберігати для аналізів проби різних продуктів;
– користуватися сучасними приладами, устаткуванням, посудом хімічних лабораторій;
– здійснювати вибір найбільш раціонального методу контролю в конкретних умовах виробництва;
– виконувати аналіз якості харчових продуктів;
– проводити загальні і спеціальні методи контролю, регламентовані нормативною документацією, що використовуються в харчовій промисловості;
– надавати висновок про якість харчових продуктів і відповідність до вимог нормативної документації.
У відповідності до навчального плану дисципліна вивчається у VI семестрі, програмою курсу передбачено читання лекцій та проведення лабораторних робіт.
отримати навички: роботи з технологічними документами, зі спеціальним технологічним обладнанням; виконання аналізів якості харчових продуктів.

Робоча програма з дисципліни “Методи контролю харчових виробництв” (1 ХТ)

Робоча програма з дисципліни “Методи контролю харчових виробництв” (2 ХТ)

Робоча програма з дисципліни “Методи контролю харчових виробництв” (1 сХТ)

Силлабус з дисципліни Методи контролю харчових виробництв