Мета дисципліни «Гігієна і санітарія харчових виробництв» дати студентам знання з методів гігієнічного та санітарного контролю виробництва та про роль харчування в життєдіяльності організму людини. Вивчення ролі та завдань санітарії та гігієни; сучасних методів гігієнічного й санітарного контролю; ролі санітарної охорони харчових ресурсів та забезпеченні нешкідливості харчових продуктів.
Завданнями дисципліни є:
– ознайомити студентів з діючою нормативною базою документів, що регламентує санітарно-гігієнічні вимоги до харчових виробництв;
– навчити студентів використовувати знання санітарного законодавства для раціональної організації технологічного процесу, запобігання виникненню харчових отруєнь та інфекційних захворювань, а також самостійно працювати з відповідною санітарною документацією;
– довести майбутнім бакалаврам з харчових технологій важливість поточності виробництва, дотримання санітарного режиму та особистої гігієни для збереження здоров’я персоналу та споживачів;
– показати значення впливу факторів зовнішнього середовища на організм людини та необхідність створювати за допомогою різних пристроїв оптимальні умови для споживачів готової продукції і працівників харчових виробництв, а також вплив цих факторів на процеси транспортування, збереження і кулінарного оброблення харчових продуктів та їх реалізації.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– методичні основи контролю санітарно-гігієнічного стану виробництва;
– організацію санітарно-гігієнічної охорони та захисту підприємств;
– вміти складати план заходів щодо створення оптимального мікроклімату і умов роботи на харчовому і мікробіологічному виробництві.
вміти:
– визначати гігієнічні показники якості;
– застосовувати вимоги санітарно-гігієнічних нормативів;
– здійснювати санітарно-гігієнічний нагляд при реалізації харчових продуктів.
Робоча програма з дисципліни Гігієна і санітарія харчових виробництв (41 ХТ)
Методичні вказівки до лабораторних робіт з навчальної дисципліни