Технологія цукрового виробництва (ХТ)

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Бакалавр
Курс:
4
Провідний викладач:
Гапріндашвілі Нона Арчилівна

Метою навчальної дисципліни “Технологія цукрового виробництва” є формування у студентів професійних знань і умінь із технології цукрового виробництва, як під час переробки цукрового буряку та цукрової тростини, так і для отримання цукру-піску високої якості і біологічної цінності.

Завданням є  вивчення складу та властивостей сировини цукрового виробництва, технологічних процесів під час отримання бурякової стружки, вивчення схеми отримання дифузійного соку, його очищення, згущення, ознайомлення з основними теоріями кристалізації сахарози та вивчення процесів отримання цукру-піску; утворення і використання побічних продуктів цукрового виробництва (меляси); вивчення способів отримання цукру з цукрової тростини, складу і властивостей тросникового цукру-сирцю та отримання з нього цукру-піску; вивчення технологічних процесів виробництва цукру-рафінаду.

Результатом опанування дисципліни студентами є комплекс знань та практичних навичок, студент повинен

знати:

  • вимоги до сировини для цукрового виробництва згідно з чинною документацією;
  • біохімічні та фізико-хімічні процеси під час переробки цукрового буряку та цукрової тростини;
  • технологічні схеми ключових етапів цукрового виробництва;
  • вимоги до готової продукції згідно з чинною документацією;
  • методи оцінювання сировини та готової продукції;
  • умови та терміни зберігання готової продукції;
  • сучасні прогресивні технології цукрового виробництва;
  • використання побічних продуктів.

вміти:

  • оцінювати сировину і готову продукцію згідно з вимогами чинної документації;
  • складати технологічні схеми і діаграми та компонувати необхідне обладнання для цукрового виробництва;
  • проводити розрахунки продуктів цукрово-рафінадного виробництва;
  • виготовляти цукрові продукти.

Робоча програма з дисципліни Технологія цукрового виробництва (ХТ)

Силлабус з дисципліни Технологія цукрового виробництва

Методичні вказівки 1ч