Прогнозування збереження якості сировини та консервованих продуктів

Спеціальність:
ХТ
СВО:
Магістр
Курс:
Провідний викладач:
Кулик Аліна Степанівна

Мета навчальної дисципліни «Прогнозування збереження якості сировини та консервованих продуктів»  – навчання студентів прогнозувати лежкоздатність коренеплодів овочевої сировини на основі кореляційних методів, номограм і теорії розпізнавання образів; прогнозувати процес зниження якості різних харчових продуктів, визначення терміну їхньої придатності у будь-який момент зберігання; набуття практичних навичок для встановлення впливу ендогенних та екзогенних факторів на органолептичні, мікробіологічні, хімічні показники сировини та консервованих продуктів до та в момент зберігання за допомогою сучасних прикладних програм.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Прогнозування збереження якості сировини та консервованих продуктів» є отримання студентами знань щодо основних принципів, законів, процесів, що використовуються при прогнозуванні збереженості якості сировини та харчових продуктів консервної галузі, підготовка висококваліфікованих фахівців, які мають глибокі теоретичні знання і здатні грамотно вирішувати актуальні проблеми, що стоять перед консервною промисловістю в ринкових умовах, формування у студентів наукового підходу до питань прогнозування якості сировини та консервів під час і пов’язаних з цим проблем, навчити студентів науково обґрунтовувати строк зберігання і застосувати прогресивні технологій, направлені на підвищення якості, консервованих продуктів, поглиблення знань і практичних умінь з питань зміни показників якості в процесі, що дасть можливість майбутньому фахівцеві кваліфіковано визначати та заздалегідь передбачати тривалість зберігання будь-якого продукту.

 Студенти повинні знати:

– фактори, що визначають термін зберігання сировини та готового харчового продукту;

– підходи до програмування виробництва продовольчих товарів, управління технологічними процесами запрограмованої продукції;

– методи прогнозування збереженості рослинної сировини і продуктів її переробки при тривалому зберіганні та на всьому шляху товаропросування від виробника до споживача;

– математичні залежності впливу метеофакторів, доз і співвідношень мінеральних добрив на збереженість сировини;

– критерії визначення тривалості зберігання консервів.

вміти:

– встановлювати вплив факторів на якісні показники сировини та готової продукції в процесі зберігання з використанням пакетів прикладних програм і на основі цих факторів визначати найбільш реальну її ціну;

– науково обґрунтовувати тривалість збирання рослинної сировини та продуктів її переробки, в тому числі з використанням ЕОМ;

– прогнозувати збереженість якості харчових продуктів, залежно від декількох факторів, за допомогою використання пакетів прикладних програм;

– будувати математичні залежність збереженості та прогнозування якості сировини та консервів;

– прогнозувати зміну органолептичних, мікробіологічних та хімічних показників якості і на основі цього визначати строк придатності до споживання консервів;

– застосовувати інформаційні технології в практичній діяльності;

– приймати самостійні рішення в подальшій професійній діяльності.

Робоча програма з дисципліни “Прогнозування збереження якості сировини та консервованих продуктів”

Силабус з дисципліни “Прогнозування збереження якості сировини та консервованих продуктів”

Методичні вказівки